
Lebkuchen – klasyczne niemieckie pierniki Historia i pochodzenie Lebkuchen Kiedy po raz pierwszy spróbowałem prawdziwego Lebkuchen, zrozumiałem, że to coś więcej niż zwykły piernik. To smak dawnych klasztorów, w których mnisi już w XIII wieku piekli słodkie ciastka z miodu, orzechów i przypraw korzennych. W czasach, gdy cukier był luksusem, miód stanowił główne źródło słodyczy, a przyprawy takie jak cynamon, imbir, kardamon czy goździki przywożono z dalekich szlaków handlowych. Miasto Norymberga stało ... czytaj dalej...

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...
Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.
Czytaj dalej...