Przepis na : kolacja
Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matias 1 cebula Sos: 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Matiasy wkładamy do zimnej wody i moczymy przez godzinę. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Śledzie kroimy w paski, wrzucamy do miski lub słoika, zasypujemy cebulą i polewamy sosem. Wszys... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...