Polecam najlepsze pączki Babci. Na pewno nie skończy się na jednym Składniki: 200 gram śmietany kwaśnej 18% 1 pełna szklanka mleka 8 żółtek 2 całe jajka 10 dag drożdży 2 łyżki spirytusu lub octu 1 kg mąki typ 650 1 szklanka cukru + 1 łyżeczka do drożdży Szczypta soli Cukier waniliowy 1,2 kg smalcu 1 tabliczka czekolady 1 słoiczek marmolady Wykonanie: Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, solą i octem. Mleko ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru delikatnie podgrzać. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim ...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Moja Babcia piekła i gotowała bardzo dobrze. Wciąż pamiętam zapach jaki rozchodził się po domu kiedy królowała w kuchni. Była ona ciepłą i miłą osobą, a w gotowanie i pieczenie wkładała całe swoje serce. Moja Mama do tej pory gotuje i piecze wyśmienicie. Mi jeszcze dużo do nich brakuje, ale podobno też nieźle mi idzie. A to czego się nauczyłam i mam zamiar jeszcze nauczyć chcę przekazać Wam moi Drodzy Czytelnicy. Piekę i gotuje według przepisów mojej Babci i Mamy, a czasami wymyślę coś sama, zwłaszcza przepisy na mięsa.