Nie często mam okazję robić domowe przetwory. Zazwyczaj wychodzę z założenia, że taniej będzie kupić w sklepie jednak… no właśnie większość przetworów sklepowych jest „polepszana” konserwantami albo wzmacniaczami smaku. Nasz domowy dżem truskawkowy będzie zrobiony tylko z naturalnych składników. Niestety nie dysponuję aż tak dużą ilością czasu, aby kilka godzin dusić owoce, więc do jego przygotowania wykorzystam dżemfix :) Jednak zanim go kupiłem sprawdziłem skład, czy przypadkiem nie ma tam jak... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...