Przepis na : deser
Pochodzą ze wschodu, ich główny składnik to świeży twaróg, są bardzo proste w przygotowaniu i tak pyszne, że u nas znikają zaraz po zdjęciu z patelni. Syrniczki lub też po prostu serniczki najbardziej lubimy z dżemem lub marmoladą, a w sezonie ze świeżymi owocami. Przepis na syrniczki Składniki: 250 gramów świeżego twarogu (zwyczajny, nie mielony) – najlepiej półtłustego, 1 duże jajko, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki cukru , olej do smażenia. Jak zrobić syrniczki? Twaróg przełóż do mi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...