Przepis na : śniadanie
grzyby leśne uszak bzowy 1 garść lakówka ametystowa 1 garść 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli kawałek papryki żółtej sól pieprz tłuszcz do smażenia koperek Oczyszczamy grzyby. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na tłuszczu , dodajemy grzyby i paprykę pokrojoną w paseczki i dusimy ok 10 min . Na koniec dodajemy rozmącone jajka i wylewamy równomiernie na podsmażone grzybki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Kiedy jajka się zetną omlet jest gotowy. Posypujemy solą i pieprze... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...