Przepis na : śniadanie
Znacie ghee? Używacie? Masło klarowane inaczej zwane jest ghee lub ghi. To rodzaj tłuszczu wytwarzany z masła, poprzez jego długie, spokojne gotowanie i zbieranie osadów białka i szumowin (czyli klarowanie). Tak pozyskane masło ma długi okres spożycia. Nie psuje się (jełczeje) nawet przechowywane w warunkach pokojowych, bez lodówki. Trzeba tylko przechowywać je w szczelnie zamykanych pojemnikach np słoikach i w ciemnym miejscu np w szafce by uniknąć utleniania ghee. Kolejną ważną cechą masła klarowanego je... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Kilka wartościowych uwag odnośnie zdrowego odżywiania. Zmniejsz ilość spożywanych posiłków, ale zwiększ ich częstotliwość.
Czytaj dalej...