Znacie ghee? Używacie?

Masło klarowane inaczej zwane jest ghee lub ghi.

To rodzaj tłuszczu wytwarzany z masła, poprzez jego długie, spokojne gotowanie i zbieranie osadów białka i szumowin (czyli klarowanie).
Tak pozyskane masło ma długi okres spożycia.

Nie psuje się (jełczeje) nawet przechowywane w warunkach pokojowych, bez lodówki. Trzeba tylko przechowywać je w szczelnie zamykanych pojemnikach np słoikach i w ciemnym miejscu np w szafce by uniknąć utleniania ghee.

Kolejną ważną cechą masła klarowanego jest jego wyższy niż klasycznego masła moment dymienia. Sprawia to, że ghee może być używane do smażenia potraw w głębokim tłuszczu.

Co istotne podczas podgrzewania ghi do wysokich temperatur, nie powstają w nim szkodliwe produkty spalania.

Jego używanie w kuchni wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i podnosi walory smakowe potraw.

 

 

PRZEPIS NA MASŁO KLAROWANE GHEE

Składniki na masło klarowane ghee:

2 kostki (500g) masła (pełne, niesolone masło)

 

Jak zrobić masło klarowane ghee:

Masło wrzucamy do garnka i zaczynamy podgrzewać.

Kiedy masło całkowicie się rozpuści, zmniejszamy grzanie.

Cały proces podgrzewania i gotowania masła powinien trwać ok 15-20 min. W tym czasie zbieramy z wierzchu pojawiające się szumowiny i osady.

Uważamy by nie przypalić masła.

Gotowe masło powinno być klarowne i mieć złoty kolor.

Masło ghee przelewamy do słoików, zostawiamy do wystygnięcia.