Kulki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Przypominają konsystencją pączki, takie "na słono". Doskonale zastąpią klasyczne ziemniaki jako dodatek do obiadu . Oryginalny przepis pochodzi z bloga Maminek Kulinarny , z podanych ilości wychodzi około 30 kulek. 5 ziemniaków 1,5 szklanki mąki 1 jajko 20 gram drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml mleka sól, mieszanka przypraw do ziemniaków olej do smażenia Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać, aby był... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...