Pomysł powstał jako wykorzystanie warzyw z wywaru. Efektem są smaczne i słodkawe kulki głównie marchewkowe. Z podanych proporcji wyszło 32 kulki. 8 ugotowanych marchewek 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kawałek ugotowanego pora 1/2 szklanki groszku zielonego 1/2 szklanki wywaru 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 bułka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Warzywa, oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wym... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...