Ostrzegam, są okropnie słodkie. Dla wybrednych polecam zmniejszyć ilosć dodawanego cukru. Poza tym są bajecznie proste, przez co też szybkie. Proporcje na 20 ciasteczek. Oparłam się na przepisie, o którym pisałam już [tutaj] . 110 gram mąki 100 gram cukru 50 gram masła 1/2 szklanki słonecznika 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...