Składniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 150 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 ł... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...