Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty

Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty

Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty

Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty Od zarania dziejów jajka stanowiły jeden z głównych składników pożywienia człowieka. W latach 70. XX wieku popadły jednak w niełaskę, ponieważ z powodu cholesterolu zawartego w żółtku oskarżono je o przyczynianie się do powstawania choroby wieńcowej, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy i innych. chorób. Jednak dzięki najnowszym badaniom odzyskały swoje dobre imię i powróciły na nasze stoły. Nie oznacza to jednak, że można je spożywać bez ogranic... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu codojedzenia

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.