Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty Od zarania dziejów jajka stanowiły jeden z głównych składników pożywienia człowieka. W latach 70. XX wieku popadły jednak w niełaskę, ponieważ z powodu cholesterolu zawartego w żółtku oskarżono je o przyczynianie się do powstawania choroby wieńcowej, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy i innych. chorób. Jednak dzięki najnowszym badaniom odzyskały swoje dobre imię i powróciły na nasze stoły. Nie oznacza to jednak, że można je spożywać bez ogranic... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Molekularny biolog z wykształcenia, kulinarna blogerka z zamiłowania