Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Przepis na : śniadanie

Ovos rotos to portugalska wersja popularnych na całym półwyspie iberyjskim jajek z ziemniakami. Jest to proste do wykonania danie, które warto przygotować szczególnie u nas na śniadanie. Wystarczą jajka, ziemniaki, papryka, opcjonalnie dobra wędlina (w oryginalnej chorizo). Szukając w necie przepisu na to danie znalazłam bardzo ciekawą wersję , zdecydowanie krótszą w przygotowaniu, a mianowicie zamiast ziemniaków użyto tutaj portugalskich sticksów ziemniaczanych. I ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Szcze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.