Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Ovos rotos czyli portugalskie jajka z sticksami ziemniaczanymi

Przepis na : śniadanie

Ovos rotos to portugalska wersja popularnych na całym półwyspie iberyjskim jajek z ziemniakami. Jest to proste do wykonania danie, które warto przygotować szczególnie u nas na śniadanie. Wystarczą jajka, ziemniaki, papryka, opcjonalnie dobra wędlina (w oryginalnej chorizo). Szukając w necie przepisu na to danie znalazłam bardzo ciekawą wersję , zdecydowanie krótszą w przygotowaniu, a mianowicie zamiast ziemniaków użyto tutaj portugalskich sticksów ziemniaczanych. I ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Szcze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.