Londyński sklep " Japan Centre " ( https://www.japancentre.com/en ) przysłał nam prezent w postaci japońskich przysmaków. W paczce znalazły się głównie słodycze, a także napoje i makarony. Postanowiłam spróbować japońskiego jedzenia wspólnie z moimi dwiema bratnimi duszyczkami, Bożenką i Gabrysią. Dodam, że Japan Centre może przesłać produkty do Polski. Może jedliście, któryś z poniższych produktów? Japonia to państwo usytuowane(...)milionów! W kraju kwitnącej wiśni jedzenie to niemal rytuał. Produkty muszą być bardzo świeże, precyzyjnie pokrojone i przygotowane. W Polsce ogromną popularnością cieszy się sushi, a ramen (rodzaj zupy z makaronem) zaczyna podbijać serca Polaków. Zapraszam do czytania :) PS. Przysmaki, z których krajów polecacie, abyśmy również wypróbowały? CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzostało aż 1 kg owoców: truskawek, moreli i czereśni (w różnych proporcjach) oraz dodatkowo smak został wzbogacony o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna. Świetnie komponująca się z makaronem, a dla nadania 'mlecznego' smaku m ożna również zabielić jogurtem bądź śmietanką. Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, których niedługo będzie w nadmiarze :) Czym prędzej zmykajcie(...)włożyć 1/2 laski wanilii z wyskubanymi ziarenkami i zagotować. W reszcie wody wymieszać kisiel, przelać do gotujących się owoców i ponownie zagotować. Dodać cynamon, wymieszać. Ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, dodać uprzednio ugotowany makaron, ozdobić kleksami jogurtu oraz świeżą miętą. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * 'kokardki małe' firmy Czaniecki
Kraina Miodem Płynącainnych firm i okazało się, że ten jest lepszy od poprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę makaron Międzybrodzki u siebie
Ewa w kuchnizupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron(...)palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu
Pyry na Gazpelati). Na koniec dodaję kilka listków bazylii, która doskonale dopełnia smak każdej pomidorowej. W trakcie gotowania, do mojej pomidorowej dodaję ryż, który dodatkowo ją zagęszcza. Jeśli wolicie tę zupę z makaronem, ugotujcie go oddzielnie. Składniki (na duży garnek): pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 litr passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów pelati) 5 liści laurowych 6 ziarnek(...)smaku solą i pieprzem, gdyby była taka potrzeba. Wlać passatę, dodać cukier i gotować jeszcze ok. 10 minut. Wsypać ryż i gotować do czasu, aż będzie miękki. Jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory pelati. Na koniec dodać porwane liście bazylii, wymieszać i zestawić z ognia. Trzymać pod przykryciem jeszcze ok. 2 minuty, by bazylia uwolniła
W SMAKświecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry(...)nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się
Ciastka - domowe słodkościmiękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Ser kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Na talerz wykładamy makaron, wlewamy zupę, dodajemy ser, posypujemy natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenPrawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa z duszoną soczewicą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzostały mi kości po schabie (schab może łącznie miał z 2,5 -3 kg) to postanowiłam na tych kościach zrobić bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego ja dałam po szklance wytrawnego i półsłodkiego(...)gotujemy na wolnym ogniu jeszcze min 30 min. Im dłużej tym lepiej. Najważniejsze by cebula była miękka i rozpływała się w ustach, w konsystencji ma być jak "rozgotowany" makaron. Gotową zupę przelewamy do misek posypujemy serem i podajemy z grzankami
Piekielna Kuchnia Patiprzyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g )* bulion warzywny(...)słodka – 125 mlDODATKOWO :* makaron świderki – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy.Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy .Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym.Wsypujemy makaron.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając.Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką
Ostra na SłodkoBlue zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej fasolę i ciecierzycę ze słoika(...)ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem
Kulinarne przygody Gatitypodsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę. Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu. Zupę podać z makaronem i posypać koperkiem. Smacznego
O kuchni z uczuciemgrecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY
Karo in the Kitchenwielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki
mojewypiekiinietylkoChyba każdemu czasem zdarza się ugotować za dużo makaronu do zupy. Przedstawiam prosty sposób na jego wykorzystanie. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić
BullioDzisiaj święto pracy, więc na blogu danie, które zbyt dużo pracy nie wymaga i jest tzw. czyścicielem lodówki. Często zdarza się, że zostaje jakiś makaron z zupy pho, trochę ziół, kilkanaście orzeszków i tym podobne rzeczy. I wtedy zawsze jest … Czytaj dalej
slodkokwasnaplgładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko
Moja Mama Gotujesmakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe
Kate's Kitchenpyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka
To co kochamżeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość. Zupa powinna być skończona. Powinna być cholernie pomidorowa, z wyraźnym posmakiem curry i bazylii. Papryka powinna być tylko tłem. Ja podałem zupę bez makaronu, z bagietkami z masłem czosnkowym, o których napiszę wkrótce. Smacznego
manslogblogTaką oliwę jadłam u swojej przyjaciółki. Wspólnie ze swoim mężem prowadzą włoską restaurację. Taka oliwa, świetnie pasuje do makaronów, ryb, zup i mięs. Mi zasmakowała tak bardzo, że nie mogłam się powstrzymać żeby takiej w domu nie przygotować. I oto jest! Do przygotowania oliwy chilli potrzebujemy: – papryczki chilli (ja użyłam opakowania suszonych, ale można wykorzystać świeże) – ok 1/2-1
Szybko Tanio Smaczniekażdego roku wyczekuję z utęsknieniem, aż pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku
Szybko Tanio Smaczniepiekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu
Mała Cukierenkaimbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień
Zawsze głodna!ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu
Mała Cukierenkamasło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy. Zabieramy się za nadzienie Odcedzamy nasze wiśnie z zupy Profi (zostawiamy trochę około szklanki zupy) wybieramy makaron i gotujemy na małym ogniu dodając pół szklanki cukru i świeżych wiśni. Redukujemy aż woda wyparuje i blendujemy nie za mocno pozostawiamy do wystygnięcia. Dwie duże blachy
Viola cooks with passiontego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje
Powiedz dietom nieCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakukąski mięsne z galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki
W mojej kuchninaszych sklepach – i całe szczęście. Jest bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty. Składniki: 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 2 gałązki rozmarynu
Pociąg Do KuchniKolejne tradycyjnie danie kuchni chilijskiej. Dosłownie oznacza Fasolę z wodzami (lejcami). Chłopi jedli tą potrawę w czasach niedostatku, kiedy nie było zbyt dużo mięsa. Tym sposobem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyfasolkę. 7. Zalać wodą(około 1,5l na oko) nie rozwadniać za bardzo w końcu musimy się najeść przed zakuwaniem 8. Wcinać z makaronem lub pieczywem. Nie gotować makaronu z zupą jeżeli robimy ją na kilka dni-a robimy-przecież jest sesja! U mnie wcinane - resztką szparagów. 9. A teraz do nauki! A już niedługo: Student na wakacjach i piekarnik
Fiolka w kuchniLombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona jest w pomidorach oraz w białym winie. Bogata w witaminę C szybka w przygotowaniu, nadaje niepowtarzalnego smaku zupom, kanapkom, makaronom czy owocom morza. Spróbujcie posypać przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta taką gremolatą! Istne niebo w gębie! Włosi wiedzą co dobre! Gremolata Składniki: pęczek natki z pietruszki
Moja smaczna kuchniastopni przez 30 minut. Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować ale mimo wszystko np. do makaronu czy zupy wyczuwalne cząsteczki na pewno będą lepsze Smacznego
Kuchenne Wariacjekońcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem
Milion Smakówdodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, garstkę czarnuszki i dokładnie wszystko mieszamy na małym gazie. Po kilku minutach ściągamy zupę i dodajemy śmietanki mieszając wszystko dokładnie. 4/ Podajemy zupę z makaronem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaNatknęłam się na poważny problem podczas gotowania zup. Właściwie to problem pojawia się już po ugotowaniu, a tuż przed podaniem – co do zupy?! Unikam makaronów, klusek i grzanek, a, chociaż ciecierzycowe grzanki są pyszne, to jednak nie zawsze pasują. Albo pestki dyni czy inne mieszanki ziarenkowo-orzeszkowe. Tak właśnie było
Gotuj z Blue RavenMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie. Focaccia
Qlinarnie i Qlinarniesmaku. Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować jeszcze ok 8-10 minut aż makaron się ugotuje, doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba. Gdy makaron będzie już ugotowany zupę zestawić z ognia i dodać jogurt. Wymieszać i od razu nakładać na talerze i podawać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5 łyżki mąki
ClauditteMissCooking