Składniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5 łyżki mąki
ClauditteMissCookingprzygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny. Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość(...)piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia. Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz
peanutbuttermonsterPlacki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków
sierotka maRysia w kuchnigęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony(...)miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem. *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro. Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec(...)być następnym razem. A ja zawsze uparcie twierdziłam, że... POMIDOROWA! I tak mi zostało do dziś. Pomidorowa z przepisu Mamy. Kluseczki to moja fantazyja ;) litr rosołu (z udek kurczaka) koncentrat pomidorowy (własnej roboty) 1 mała marchewka liść laurowy, ziele angielskie szczypta bazylii, oregano, pieprz 2 łyżki mleka kokosowego (do dekoracji)Rosół zagotowałam z pokrojoną w plastry marchewką
bastalenamięso gorącą wodą z czajnika. Zamiast kiełbaski chorizo sprawdzi się pokrojona w kostkę pierś kurczaka, którą wcześniej polecam zamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 500 g pieczarek 1,2 litra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki(...)zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki gotujemy jeszcze 5 minut. W miseczce mieszamy śmietankę z gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyPrzychodzi taki smak, i krąży po głowie i krąży i nie da się myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki
Mechanik w kuchnismakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały(...)pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować. Doprawić
Ze smakiem bez glutenuW końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane
Truskawkowa FiestaJak niedziela to i rosół, a w poniedziałek pomidorówka - z ryżem i śmietaną? U mnie rosół dość często gości na stole. Z makaronem, z ryżem czy
Magiczne Życie Martypoczątku wiosny. Zapraszam do testowania, mam nadzieję, że i Wam posmakuje ;) A kolejnym razem kto wie? Może rosół na modłę orientalną? Potrzebne nam: - 2 tylne ćwiartki z kurczaka - skrzydło indycze - szyja indycza - włoszczyzna - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - 2 małe cebule - liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - łyżeczka ziaren pieprzu - pół pęczka pietruszki - pół łyżeczki kurkumy - sól i pieprz(...)marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiTak zwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajlepszy szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj. Składniki: 250-300 g liści szczawiu 1 pętko kiełbasy cienkiej 2 skrzydełka kurczaka po 2 jajka na osobę sól pieprz marchew pietruszka seler 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane warzywa(...)minut. Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę rozprowadzam z mąką, hartuję gorącą wodą i zabielam zupę. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na ćwiartki i układam na talerzach. Każdą porcję zalewam zupą i podaję z ziemniaczanym puree posypanym koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen