się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami(...)imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy
Zasmakuj KuchniZachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka
Moje domowe kucharzeniezanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię(...)pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać
Kolorowy Przepisownikwarzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej(...)zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz
Ugotowane pozamiataneJeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko! Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest(...)liści czosnku niedźwiedziego 400 g topinamburu, obrany, pokrojony w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 4- 5 ząbków czosnku 600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka 20 g masła Świeżo zmielony pieprz i sól morska do podania grzanki (opcjonalnie) śmietana - opcjonalnie Przygotowanie Umyć liście czosnku, pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Wywar
Stare Garyśmietany kwaśnej 3 jaja 125 g smalcu wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy(...)mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu
Wiem co jemNie licząc gotowania i studzenia ryżu to danie robi się naprawdę błyskawicznie i poradzi sobie z nim nawet dziecko... Jest to pożywna i pyszna, wyjątkowo prosta
Słodko-Słony Świat Ilonycukrem. Jak u mamy.... Zupy takie bardzo po domowemu. Klimat miejsca bardzo czarujący i bajkowy, zwłaszcza gdy robi się już ciemno. Miejsce w 100% przyjazne dla dzieci. Przepyszne zupy i kiełbaski z grilla. Ryby wędzone... Nie ma udanego wyjazdu nad morze bez zjedzenie tego specjału. Ja znalazłam swoje miejsce, swoją budkę wzdłuż ulicy Rodziewiczówny. Gdzie na loda(...)idealny sposób wysmażona. Mają również bardzo smaczne ciemne piwo :) ale będąc sama z dzieckiem nie skorzystałam z okazji napicia się piwa. Innym razem wypiję kufel lub dwa :) Paluszki z kurczaka.... Gdy dziecku nagle zachce się jeść a Ty drogi rodzicu właśnie rozłożyłeś cały majdan na plaży. Zapewne w Twoich oczach pojawia się wzrok groźnego rozwścieczonego byka. Myślisz sobie
ClauditteMissCookingktóra stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań(...)tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż
Ugotowane pozamiataneochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go. Rosół to klasyka sama w sobie: drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol Czaniec . Firma produkuje makarony z pasji i tradycji. Arc-Pol powstało dzięki podróży(...)makaronowej, mąki durum i świeżych jaj. Na każdy kilogram mąki użytych jest 8 jaj od stałego sprawdzonego dostawcy. Składniki: K rajanka 8-jajeczna Arc-Pol Czaniec 2 udka z kurczaka 1 korpus kurczaka z szyją i skrzydełkami 15 serduszek 300 g wołowiny 3 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kawałek pora 2-3 gałązki natki pietruszki
Kuchnia w oparachmozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli(...)kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa
Moja smaczna kuchniatego sama :D Na początek zostaliśmy zaskoczeni niezamawianą przez nas przystawką, pierożkiem barwionym sepią z mątwy z nadzieniem rybnym (pamiętam tylko, że rybka była z Ińska...). Potem pojawiła się zupa ze szpinaku, której nie próbowałam, ale ponoć była niedoprawiona i została uznana za najsłabszy posiłek. Za to jadłam tortillę z wołowiną, fasolą i pomidorem, do której podano wyjątkowo dobry chrzan(...)duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby
Corner With Recipesnabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni(...)jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli Obiad 120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie
Kucharzycakulkach oraz płaską łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem. Łyżką zbierz szumowinę z zagotowanego rosołu. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, bez przykrycia. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Przypraw solą ziołową, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, minimum po pół łyżeczki. Ja tam sypałam na oko. Odstaw na minimum 20 minut. Miękkie warzywa(...)brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki. Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym ogniu na rumiano, obróć najlepiej też pojedynczo. Smaż jeszcze kilka
Anioszek w kuchnibiałego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki na ząbki. 20 ząbków kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na nie układamy kurczaka skórką do góry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy sosem z patelni i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Na górę wędruje pozostałych 20 ząbków czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową (pamiętamy mocno błyszczącą stroną(...)ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę czosnkową. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/