zupa - 39309 przepisów (strona:1920/2621)

Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 141

zwykle bywa mrożona, (podobnie zresztą jak większość pieczywa z supermarketów), przez co ma gumową konsystencję. U nas na stole często tego typu bagietka się pojawia (głównie jako dodatek do zupy serowej), ale powstaje z bagietki kupionej w piekarni i masła samodzielnie przyrządzonego. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a pieczywo chrupiące,  Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch

Kuchnia od dwojga
Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 131

nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika i kiedy jest ich już wystarczająca ilość przygotowujemy paszteciki. Idealne jako przekąska do filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy

Kuchnia od dwojga
Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 184

masa była plastyczna i podatna na obróbkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy razem do miękkości, studzimy. Mięs z zupy oddzielamy od kości i kroimy drobno. Następnie mieszamy wszystko razem mielone ( u mnie była resztka po kotletach, a więc doprawione) mięso z rosołu i pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań

Dieta moja pasja
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 115

znam, ale w tym pierwszym mogę coś podpowiedzieć. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor mięso z zupy korniszon liść jarmużu Mięso obieramy z wszelakiego tłuszczu i kości.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy  przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy i szybko wylewamy

Dieta moja pasja
Filet kurczaka z pieczarkami i natką, prosto i smacznie. 156

można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić, że to zielone bogactwo  ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zupa. A w połączeniu z grzybami i pieprzem to już  w ogóle światowe klimaty. Proste zestawienie też może zaskoczyć bogactwem smaku

Dieta moja pasja
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 118

samym nadaje innego smaku przekąsce. Mam nadzieję Panie Andrzeju, że do piwa na męskim spotkaniu  sprawdzi się doskonale. :) Można podać same, świetnie także  smakują jako dodatek do zupy  lub barszczu, taka namiastka pasztecików

Dieta moja pasja
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 123

woli tubetti i nie miałam na nie pomysłu. A że zalegały w półce już dość długo nie było wyjścia,  musiałam je użyć aby zurzyć.  Do zupy, sosu były za grube, a siedzieć  jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak

Dieta moja pasja
Ziemniaczane kluchy zwane prażuchami. 155

widzę sensu, jest jej niewielka ilość  w stosunku do gorącej masy ziemniaczanej. Nim wszystko wyrobimy, mąka sama się zaparzy. U mnie najczęściej się podaje zalewajką  lub zupą ogórkową. Teraz  może się to wydawać, że jest to potrawa prosta,  a nawet wręcz uboga. Kiedyś jednak była inaczej traktowana, była podawana na weselach, chrzcinach i innych uroczystościach

Dieta moja pasja
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 163

ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo, ulegnie całkowitemu rozgotowaniu i powstanie zupa. W odpowiedniej ilości wody groch ugotuje się do miękkości zachowując naturalny kształt ziaren. Zielony groch łuskany. Składniki 200 g suchego, łuskanego zielonego grochu 500 ml zimnej wody do pierwszego zagotowania

Szybko Szybkowar
Ciasteczka kokosowe z cukrem (lepsze od herbatników) 162

produkty (olej, mleko, mąka, woda kokosowa) znane są ze swoich właściwości leczniczych. Jeśli nie macie na nie pomysłu to polecam tą książkę, która zawiera wiele propozycji na dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery, czy odżywcze koktajle. Nawet zwolennicy dań wegetariańskich znajdą ciekawe i zdrowe inspiracje! Korzystając z przepisów dr Fife'a można odżywić i wzmocnić swoje ciało, poprawić pamięć, zyskać

Di gotuje
Risotto z podgrzybkami 170

Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki

Czerwień i błękit
placki ziemniaczane z resztkami warzyw po wyciśniętym soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 153

tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem, są syte, aromatyczne .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
zdrowy i smaczny sok z trzech warzyw a z resztek 2 posiłki-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 156

wyciskać sok, następnie do wlotu wlać ciut wody i wcisnąć guzik cofania i cały sok do końca wyleci z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM 144

Sezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad. Koniecznie

Ostra na Słodko
DYNIA PO TAJSKU 169

Sezon na dynię w pełni, króluje w knajpach, na blogach, w każdej kuchni. W mojej nie mogło być inaczej, ale że zupa dyniowa wychodzi mi bokiem, za słodyczami ostatnio nie przepadam, a pogoda taka, że trzeba się rozgrzewać, to zaserwowałam dynię w ostrym, tajskim wydaniu, jest pyszna :) Wprawdzie w Tajlandii używa się innej dyni, nazywa się kabocha, ale nigdzie

Kuchnia bezglutenowa Loli