Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie
Kawa z mlekiemGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeDziś stawiamy na boczek. Bez niego życie byłoby smutne, a jego dodatek nada super smak większości zup, kanapek, makaronów. Zapraszam Was więc na zestawienie 15 super przepisów z boczkiem, przepisy moje i zaprzyjaźnionych blogerów. Jeśli chcesz zobaczyć inne zestawienia przepisów na moim blogu, zapraszam do zakładki Zestawienia Przepisów . PRZEPISY Z BOCZKIEM przepis na SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI przepis(...)SAŁATKA JAJECZNA Z BOCZKIEM przepis na KANAPKA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU przepis na ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I BOCZKIEM przepis na MAKARON
nietylkopasta.plbardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać(...)gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym
Tradycyjna KuchniaWarto mieć go w zamrażalniku. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny, długo gotowany rosół robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga(...)gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Dbamy o stały zapas rosołu, ponieważ w ogóle nie używamy kostek rosołowych do robienia zup i sosów. Mrozimy rosół w dużych, zamykanych woreczkach do mrożenia. Kładziemy je na płasko w zamrażalniku i układamy jak deseczki jeden na drugim:) Rosół można mrozić przez co najmniej miesiąc
Niedzielny kucharzwielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Zobacz nasz przepis na esencjonalny rosół. Składniki: Bulion: Litr rosołu, np. z tego przepisu Łyżka
Niedzielny kucharzznajdzie się na naszym stole. Wszystko kusiło a Pan szczegółowo opowiedział nam jak są przygotowywane poszczególne dania, polecił kilka specjałów. I zdecydowaliśmy. Na pierwszy ogień J. wybrał zupę kastylijską – jedyną zupę w menu ale jest tak pyszna, że nie musi być innej. Pomidorowa, lekko pikantna, pełna smaków, owoców morza i bodajże choriso. Próbowałam, smakowała genialnie. Ja zdecydowałam się natomiast
nietylkopasta.plWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup
The Slow Life WifeGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeNa pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim
kuchnia doskipodaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki
Zasmakuj KuchniNa zakończenie karnawału prosty śmietanowiec, najłatwiejszy przepis na blogu. Tak dla kontrastu, bo właśnie przygotowuję dla Was najbardziej pracochłonny przepis, który zaczęłam już w czerwcu ubiegłego
dolcevitainmykitchenZupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój(...)rozgrzaną patelnię - smaż do zarumienienia, następnie dodaj do gotującej się marchwi i pietruszki, - gdy warzywa w garnku będą miękkie dodaj natkę pietruszki oraz serek mascarpone - całość zmiksuj, - na wierzch zupy można dodać wędzonego łososia. SMACZNEGO
MintTastemalinowym :-)). Moja babcia robiła kaszę tak gęstą, że w talerzu można było ustawić łyżkę w pionie. Eugeniuszowi kasza manna kojarzy się z kolei z wypełnioną po brzegi miską rzadkiej zupy (fuj w obu przypadkach). A Wy? Jaką kaszę jedliście? A może mieliście szczęśliwe dzieciństwo bez kaszy manny? Po trzydziestu latach (z hakiem) trauma związana z kaszą ewidentnie nam minęła. Zapragnęliśmy(...)szklanki mleka trzeba wsypać 6-8 łyżek kaszy błyskawicznej, zwykłej około 6 łyżek. Jest to jednak miara dość względna. Ilość kaszy zależy od gustu. Chcesz kaszę o konsystencji zupy, wsyp mniej kaszy, ma być bardziej gęsta – dodaj jej więcej. Obserwuj jak zachowuje się mleko. Nie przesadzaj z dosypywaniem kaszy, bo podczas gotowania znacząco zwiększy objętość. Dlatego kaszę warto dodawać
Niedzielny kucharzmasełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi
Poezja smaku