Kuchnia jest królestwem pana Piotra, który do przygotowywania dań wykorzystuje produkty z własnego gospodarstwa, lub od okolicznych hodowców. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, składającej się z pięciu dań: mazurska zupa rybna – naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy
królestwo garówminut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Zajrzyj też tutaj i zobacz, które przepisy skradły serca innych czytelników – the best of Niedzielny kucharz. Oryginalne przepisy z dyni: Zupa krem z dyni Jedna z najprostszych do zrobienia zup. Wystarczy kilka składników i jest gotowa. Idealny przepis z dynią na chłodne dni i wieczory. Czas : 45 minut
Niedzielny kucharzPigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy prosty przepis na aromatyczną nalewkę Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy urzeka smakiem i aromatem korzennych przypraw. Chociaż będzie gotowa najwcześniej na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień to czas grzybów, jadalnych kasztanów i warzyw korzeniowych. Kurki są wtedy najlepsze, ale jeśli się nam spieszy możemy zrobić też szybką zupę z suszonymi grzybami shitake. Stragany z warzywami są teraz najpiękniejsze i można upolować na nich takie cuda jak topinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło(...)cały rok jako przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić
Ugotowane pozamiataneLubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarne S.O.S.Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarny S.O.S.Witajcie Kochani, co robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie. Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie zakręcone
dolcevitainmykitchenDługo nie mogłam przekonać pana męża do hummusu. Nie lubi i już. Woli pasztetową. Podobnie było z zupą z soczewicy i z dyni. Nie to nie- myślałam. Jego upór bardziej przypominał foch naszej najmłodszej córki, niż upodobania kulinarne. Do zupy z soczewicy przekonała go nasza przyjaciółka Ania. Nie wiedział
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNajlepszy przepis na sernik krakowski tradycyjny sernik z kratką Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki kiedykolwiek jadłam. Cudownie maślany, dość ciężki, tradycyjny polski sernik, który nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż wiem że ryby są pyszne a do tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy(...)mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: twarda Artykuł Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneDzisiaj będzie całkiem z innej beczki. Opowiem Ci ciekawą historię. I chociaż tytuł już zdradza na jaki temat, posłuchaj uważnie. Na moim podwórku stoi piękny, sportowy
dolcevitainmykitchenProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu
Kawa z mlekiemzadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący wędruje do naszych kuchni. Continue reading Zupa z dyni at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKlasyczne amerykańskie coffee cake z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczne i mocno cynamonowe. Smakiem bardzo przypomina mi w domowe drożdżowki, chociaż ciasto jest na sodzie. Jak typowe
dolcevitainmykitchenpomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle przecierane), od święta okraszona wędzonką, na co dzień z podsmażoną cebulą. Gotowało 6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich), ich nowoczesne wersje(...)mostu Olecko. Wszystkie dania tradycyjne były pyszne, ciężko było wybrać najlepsze. Zresztą trudno porównać kartoflankę z farszynkami, jednak daniem bardziej skomplikowanym, pracochłonnym. Ale wbrew pozorom ugotowanie wyśmienitej, prostej zupy, nie jest takie łatwe i trudniej jest się nią zachwycić, a tu się udało. Plince z pomoćką to takie niby proste danie, a jednak... placki też nie każdy umie
królestwo garów