Klasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni , a to za sprawą aromatu rumowego , który najbardziej pasuje do
Kawa z mlekiemCiasto marchewkowo jabłkowe przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuchata brioszka jest wyjątkowo mięciutka i delikatna. Bardzo dobry przepis dla wszystkich, którzy w poście nie jedzą słodyczy. Brioszka podana z kubkiem mleka i domowym dżemem
dolcevitainmykitchenswój ramen. Poczytamy również o tym jak profesjonalnie się to robi w Japonii. 2. Wywary i sosy tare - wywary, które dodaje się do ramenu są zupełnie inne niż zupy, które znamy. W ramenie wywar i przyprawy łączą się w ostatniej chwili, a za słony smak odpowiada tare - w języku japońskim słowo oznaczające sos. Odpowiada on za słony smak(...)Przystawki - które w japońskich knajpkach z ramenem nie są podawane, ale są bardzo popularne w amerykańskich odpowiednikach. W książce znajdziemy ponad 100 przepisów klasycznych i kreatywnych na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki. Autor podaje nam instrukcje krok po kroku, abyśmy sami mogli w domu przygotować swój ramen. Oprócz tego dzieli się z nami ciekawostkami o japońskiej kulturze
kruche babeczkisuchej patelni podprażamy słonecznik. Posypujemy gotową sałatkę. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Pulpety z brokułem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
Czarnawisienkaktórym kaszę ;-), ale to na pewno znacie z autopsji. Szklane pojemniki mają jeszcze jedną bardzo pożądaną przeze mnie cechę, mogę je również wykorzystywać do przechowywania jedzenia tj. zupy, sosy czy inne mokre produkty. Dzięki temu, że pojemnik jest ze szkła smak przechowywanych potraw nie zmienia się. Co ważne po umyciu pojemnik - słój- jest wolny od obcych zapachów. Służy(...)się z Wami przepisem na domowy waniliowy budyń, ale jak już jestem przy gotowaniu, to muszę wspomnieć o tym, jak gotujemy. Przykrywacie pokrywką garnek zawsze, jak gotujecie w nim zupę czy wodę na makaron, czy cokolwiek innego? W yczytałam, że w gospodarstwie domowym w skali roku można średnio zaoszczędzić około 60 zł na rachunkach za prąd tylko dzięki temu
SMYKWKUCHNIśmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
CzarnawisienkaCo pić na kaca jak się pozbyć syndromu dnia poprzedniego Co pić na kaca, aby pobyć się nieprzyjemnych skutków imprezowych szaleństw? Sprawdzone sposoby na kaca sprowadzają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogórków konserwowych · ½ puszki kukurydzy · Koncentrat pomidorowy · Węgierska zupa gulaszowa w paczuszce · Jajko · 3 łyżki mąki pszennej · Cebula · Olej(...)podlewamy wodą. 3. 10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórka. 4. Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką. 5. Na koniec łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy chili. 6. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczach. 7. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól
Kulinarna Chwilaukładać składniki w misce. Dowiemy się także wszystkiego o profesjonalnej degustacji ramenu, czyli jak to się robi w Japonii. 2. Wywary i sosy tare. Wywary zupełnie inne niż zupy które znamy i tare, czyli najważniejszy składnik ramenu. Tare to sos, bomba smakowa odpowiadająca za słony smak i umami. 3. Ramen, czyli makarony. Tradycyjny makaron robi się z mąki pszennej, wody(...)amerykańskich odpowiednikach. Pierożki gyoza, smażony kurczak, marynowane warzywa, ryżowe kulki onigiri i inne. W książce “Ramen w domu” znajdziemy ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki. Sztuczki, które oszczędzą nasz czas oraz ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni. Szczerze polecam! RAMEN W DOMU Brian MacDuckston Tłumaczenie: Magdalena Gendźwiłł Tytuł oryginalny: Ramen
Tajemnice Smaku