się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę(...)nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą sera
wyzwania kuchennezupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast papryki wykorzystałam 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem(...)sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęsto goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki : * włoszczyzna * porcja rosołowa z kurczaka * 2 surowe białe kiełbasy * fasolka szparagowa zielona * 2 pomidory * kilka pieczarek * łyżka oliwy z oliwek * świeża natka pietruszki * szklanka makronu conchiglie rigate Malma * sól(...)białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie MartySałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce
kolorowotorcikowozupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała(...)fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler
Chilli Czosnek i Oliwaobiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania. Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki 1/2 szkl. mleka sól koperek Warzywa obrać(...)pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować. Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować. Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem. Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę. Po dodaniu pomidorów możemy zupę jeszcze
Olikowa kuchniamożna takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych szklanka bulionu sól
Mango Papajaznaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać. Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy gotową mieszankę owoców morza. Mimo to było pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikinnego smaku..Przepis na taką zupę znalazłam tutaj. Przepis pochodzi z książeczki pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.. 25 dag fasoli Kupiec 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu łyżka maggi łyżka majeranku łyżka smalcu łyżka mąki posiekana natka pietruszki lub koperek pieprz(...)godziny. Następnie odcedzić ją na sicie i zalać świeżą zimną wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu
Moje domowe kucharzenieszczypiorem oliwa z oliwek sól, pieprz łyżki świeżej mięty sok z cytryny 2 łyżki suszonych warzyw makaron ryżowy Przygotowanie : Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać do zupy ) Makaron wrzucić do posolonego wrzątku na 3 - 4 min ( według przepisu !), odcedzić Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę
Proste PotrawyCzyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam do jej porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała, a dodatkowo postawiła na nogi. Dlatego też stwierdzam, że zupa tego typu, bogata w składniki jest świetną alternatywą dla tych, których zdrowie ta oszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto(...)szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia, wyjmujemy goździki. Zupę doprawiamy wedle uznania, ozdabiamy natką pietruszki, ulubionymi ziołami lub kukurydzą. Do zupy pasuje świeża, chrupiąca bagietka, ale i bez dodatku pieczywa jest bardzo syta. Smacznego rozgrzewania! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia SmakówRozgrzewająca, mało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Składniki: 3 filety rybne mrożone czerwoa papryka cebula 3 marchewki pietruszka seler 2 pomidory passata pomidorowa sól, pieprz, papryka słodka, chilli Filety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski
wyzwania kuchennedziś zapraszam na nieco inną wersję pomidorowej. Delikatny, aromatyczny krem ze świeżych dojrzałych pomidorów. Świetnie komponował się z prawdziwym kozim serem. Jego dość charakterystyczny smak naprawdę pasuje do głębi słodkich pomidorów. Dodatkowo soczysty kolor, zniewalający zapach... Czegóż chcieć więcej? Pełna nazwa pomidorowego kremu z Małopolski brzmi "galicyjska zupa pomidorowa" . A to nic innego, jak właśnie krem z pomidorów z ryżem(...)zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory
W kuchni Karmel-itkismażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut. 2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany
My Culinary Artłyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano) pół łyżeczki mielonego cynamonu sól pieprz 200ml jogurtu greckiego Wykonanie: Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania(...)oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt. Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć. Uwagi: Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny
Gorący kąsekSprawdź inne wyszukiwania: