zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. postny był dawniej
Tradycyjna Kuchniagroch, jest ciężkostrawna. Mąka kasztanowa – produkowana jest z kasztanów jadalnych. Popularna we Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia(...)ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza, delikatnie gorzka, z większą zawartością błonnika. Mąka z tapioki – powstaje ze skrobi pozyskanej z bulw manioku. W smaku i zapachu totalnie neutralna. Do zagęszczania sosów i zup
Karo in the KitchenNo i zapraszam na kolejną zupkę, zanudzę Was tymi zupkami..ale jakoś nie mam kiedy opisać innych przepisów.Nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupki, a pomysł
Moje domowe kucharzenieSkładniki: flądra 4 sztuki/większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup
W Mojej Kuchni Lubięespada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco
Taste Of My Dayominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki(...)przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi
Karo in the KitchenChwalę się :) Właśnie się dowiedziałam, że jestem jedną z kilku osób które wygrały w konkursie #AkademiaSmaku :) Akademia Smaku i Bosch Idę na warsztaty #ryby i
Jemy PijemyDanie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w
Bon Ton ItaliaDUGH. Brzmi tajemniczo. Cóż to takiego? Smaczne? A do jedzenie? A skąd? Z jakiego kraju? Jakie składniki? Jak smakuje?Już spieszę z odpowiedziami. DUGH jest to
W kuchni Karmel-itkiinne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków(...)mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju (uwaga, by nie przypalić!), na którym następnie smażymy rybę. Filety smażymy po ok. 2 min. z każdej strony. Kiedy ryba się smaży, w małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilę, aż delikatnie się zarumieni i odda smak. Dodajemy szpinak. Podsmażamy minutę
Ratunku obiadbiesiadnicy spotykali się i do kotła z gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego(...)ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy
Życie zamknięte w smakuzakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane. Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie
kruche babeczkijednak zupa w kształcie prostokąta wcale nie wygląda tak źle? Wtedy wybierz prostokątny talerz, w którym „komora zupna” również jest prostokątna. Wędliny, sery czy przekąski najlepiej podać na podłużnym, prostokątnym płaskim talerzu – plasterki sera czy koreczki równo ułożone na takim talerzu wprowadzą harmonię na Twoim stole. Podajesz rybę lub dania kuchni azjatyckiej? Najlepiej sprawdzą się talerze w kształcie ryby
WojnaNaSmaki.pl