zupa z ryby - 1000 przepisów (strona:34/67)

FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 190

lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link

Kuchnia Ellie
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 136

Zupy    * Zupy czyste i buliony   * Zupy podprawiane   * Zupy kremy   * Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe

Zrób to smacznie
Gala Gault&Millau od kuchni 139

Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka

królestwo garów
Polenta 169

kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych

mojewypiekiinietylko
Jak zacząć ? 155

CZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują

Życie na widelcu
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 224

droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie

Karo in the Kitchen
zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem 119

zupa ze szczupakiem  Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których   smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli  sok z  połowy(...)imbiru. Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym.  Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

rodziny. Miałam nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie(...)kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza.  Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 488

dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus z tuńczyka 127

znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół  - ryba inaczej.składniki1 duża cebula2 jajka ugotowane na twardo180 g tuńczyka w oleju z puszki2  łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wodysok z 1 cytryny14 g żelatyny5-6 ząbków czosnku zmiażdżoneprzygotowanieCebulę pokroić w kostkę

Stare Gary
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 139

Soljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie.  U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy(...)się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa tajska z łososiem 124

Po świątecznym nadmiarze zazwyczaj ciężkostrawnych dań dziś polecam lekką i sycącą zupę tajską. Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania, wybornie smakuje, a do tego cieszy oko

Kuchcik gotuje
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido 181

Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody

Buniabaje w kuchni
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 145

palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi

bistro mama
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 168

filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy zamoczyć rybę

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania