Botwina kojarzy się z wiosenną zupą , pełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści. Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli(...)Duszę je podobnie jak młodą kapustę i podaję z młodymi ziemniakami albo po prostu z chlebem. Ja wiem, że może nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie, ale co ja poradzę, że lubię takie duszone zielsko? Wiosną lub wczesnym latem trochę botwiny pakuję także do słoików . Zimą będę mogła ugotować sobie swoją ulubioną liściastą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMłoda kapusta na krótko z boczkiem i koperkiem spowita w delikatne kremowe masełko to jedno z tych dań które w sezonie chce się jeść najczęściej. Jednak nie o tym daniu ta rozprawka. Dziś tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z młodej kapusty. Jest to ta kolejna wersja młodej kapusty gdzie wprost, nie można się(...)PIEKIELNIE DOBRE Tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z kapusty: – Zupa dla amatorów szparagów – Smaczna, prosta i szybka – Obłędnie dobre – Pyszny domowy fast food – Bez zbędnych dodatków i ulepszaczy ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Tortilla pszenna – 5 sztuk – Podwójny filet z kurczaka – Marchewka – Kapusta młoda – mała główka – Cebula czerwona – Majonez – 2 łyżki – Jogurt naturalny
globuskulinarnySkładniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać(...)wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna
W Mojej Kuchni Lubiępodudzia kurczaka bez kości 60 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz(...)minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii
W Mojej Kuchni LubięKapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb
PysiaGotuje.plMiso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku i imbiru – pysznie, rozgrzewająco, idealnie na pierwsze wiosenne przeziębienie. Ta zupa jest lekka jeśli chodzi o kalorie, ale mocna i wytrawna w smaku przez dodatek sporej ilości cykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię(...)dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule kroimy wzdłuż na pół i na cienkie
Karo in the KitchenMiso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku i imbiru – pysznie, rozgrzewająco, idealnie na pierwsze wiosenne przeziębienie. Ta zupa jest lekka jeśli chodzi o kalorie, ale mocna i wytrawna w smaku przez dodatek sporej ilości cykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię(...)dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule kroimy wzdłuż na pół i na cienkie
Karo in the KitchenSkładniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka(...)ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków
My Culinary Artrozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna. Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 1 cebula puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele(...)łyżki bułki tartej 1/2 cebuli startej na tarce sól pieprz majeranej granulowany czosnek Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety. Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący
Walijskie PichcenieProsto i pysznie. Zastanawiałam się, czy ten wpis powinien pojawić się na blogu. Bo prawie każdy robi w domu młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I
Polska ZupaCo roku na przełomie maja i czerwca wyczekuję kiedy polskie sklepy zaczną sprowadzać młodą kapustę, bo tylko tak mogę ją kupić. W końcu się doczekałam
kuchnia doskiŚwiąteczna kapusta - kuchnia podkarpacka Kapusta to jedno z podstawowych warzyw, którym kuchnia Podkarpacia zawdzięcza swój unikalny charakter. Czasem jest to młoda kapusta, częściej biała, a jeszcze częściej kiszona. Praktycznie o każdej porze roku mamy tu jakieś specjalne dania z kapusty. Latem i jesienią zwykle są to kapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie
Trzeci talerzświeżości. Możesz też zrobić klasyczną surówkę z białej kapusty z marchewką, mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty. Na coś bardziej oryginalnego, polecam surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami i ziarnami słonecznika. Dlaczego surówka z kapusty pekińskiej jest gorzka? Surówka z kapusty pekińskiej może być gorzka z kilku powodów. Po pierwsze, sama kapusta pekińska może mieć naturalnie lekko gorzki posmak, szczególnie(...)Zupy – Dodanie kapusty pekińskiej do zup wzbogaca ich smak. Duszone dania – Kapusta pekińska może być duszona z dodatkami takimi jak grzyby, czy owoce morza, tworząc bogate i aromatyczne dania. Pierogi – Liście kapusty pekińskiej nadają się do wykorzystania jako farsz w pierogach (po wcześniejszym przygotowaniu z innymi składnikami, jak białą kapustę. Grillowanie – Całe liście lub kawałki kapusty
Via Gusto(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z młodej kapusty Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Na targach i w sklepach można spotkać piękne
Przepiski.plplasterki polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe
MamaOskarka