wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego(...)garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie
Jemy Pijemyzupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :). Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake(...)pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo
SzczyptaSmaQPad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet na tygodniu azjatyckim w Lidlu. Ostatnio dodaje je też do zup zamiast liścia laurowego, żeby nadać trochę orientalnego smaku Potrawa oryginalnie jest podawana na liściach bananowca, ale niestety nigdzie nie dostałam. Składniki na 4 porcje: Pasta: 3 ząbki czosnku 2 cebulki (najlepiej szalotki(...)posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyniespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Jest to oryginalny przepis na zupę. Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy- gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK składniki(...)obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej) sok z całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion. Dodaj
ClauditteMissCookingreceptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab(...)pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów
Moje Kuchenne Rewelacjepasty curry 1 drobno posiekana szalotka 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mirinu 1-2 łyżki sosu rybnego 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego 400ml pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki) 3 liście limonki kaffir sok z limonki do smaku świeże zioła do dekoracji: kolendra, bazylia lub tajska(...)sosie kokosowym. Do curry dodać kurczaka i cukinię - gotować do miękkości, ale nie rozgotować składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotowe curry z kurczaka podajemy ze świeżymi ziołami: kolendrą lub bazylią oraz ryżem jaśminowym i ewentualnie z ulubioną, sezonową surówką. Ten kurczak curry z cukinią i mlekiem
Moja Książka Kucharskavotes ) Ramen , super zupa w wydaniu domowym Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo(...)główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego 5 plastrów świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek dymki 1 czerwona papryka spiczasta
Ogrodnik w podróżyCo prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w
Czarnawisienkarozpuszczamy połowę masła z dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje pozostawiając przyjemny posmak. Pod koniec dodajemy i rozpuszczamy masło, aby troszkę zagęścić sos. Wrzucamy wcześniej(...)porcji: Energia: 530,3 kcal Białko: 34,2 g Tłuszcze: 18,9 g Węglowodany: 54,1 g Krewetki z makaronem Jeśli lubisz wyraziste dania sprawdź również ten przepis – zupa dyniowa . Artykuł Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle pochodzi z serwisu Blog kulinarny - Ale Pysznie
ale Pysznieteż makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sama nazwa dania kurczak po tajsku może być bardzo szeroko rozumiana. Ponieważ każdy robi je nieco inaczej. Mnie do przygotowania tego dania zainspirowała zupa tajska , którą ostatnio przygotowałam w naszym domu i bardzo nam posmakowała. Na podobnej zasadzie przyrządziłam kurczaka po tajsku. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny. Poniżej przygotowałam dla Was listę składników oraz przepis(...)Łatwy Składniki 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki 200 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnie z odrobiną oliwy
Przepiski.plCUKINIA Z KREWETKAMI WYTRAWNY DUTCH BABY Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI (z realizacją tego przepisu zaczekaj do wiosny, ale nie zapomnij o nim. Połączenie smaków jest boskie!) ZUPA KUKURYDZIANA Z KREWETKAMI ZUPA KREWETKOWA MAKARON Z ALGAMI MORSKIMI Z KREWETKAMI KLUSKI Z RUKOLĄ I KREWETKAMI GRZANKO-TOSTY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste(...)pomarańczy (150 ml) sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 2 cm. kawałek imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir (mogą być suszone) 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki posiekanej kolendry 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Na patelnię wlej olej. Rozgrzej i wrzuć cebulę posiekaną w piórka oraz kawałki imbiru. Smaż
Delicious PlaceDzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych Składniki: 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki 20 g konbu 30 g katsuobushi (bonito) Składniki(...)brzegów garnka, należy szybko wyłączyć gaz i wyjąć konbu. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody i wsypać katsuobuhi. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić na około 2 minuty, aż rybne płatki opadną na dno. Odcedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Smacznego
Oryginalny smak