zupa ryba - 500 przepisów (strona:9/34)

Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 131

Mój pierwszy raz z zupą rybną. Zadziwiająco smaczny, pierwszy raz. Tak więc nie ostatnie to spotkanie, bo pokochałam zupę i za smak i za krewetkowy wsad (za duże, pyszne krewety dam się pociąć ) Nie ukrywam, z zupą się wręcz bawiłam. Taki miałam dzień. Pyrkotała sobie na kuchence, na wolnym ogniu ok dwóch godzin. I może tu tkwi tajemnica jej intensywnego(...)liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać

gutfut
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 454

muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą

Kulinarne Inspiracje
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

Jamie również nas nie zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite(...)ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy

Plate of Joy
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 267

kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami

Karo in the Kitchen
Pasta z jajek, tuńczyka i suszonych pomidorów 114

Kolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili

Polska Zupa
Tajskie zielone curry z ryby 101

Kolejne curry. I kolejny raz przepis zaczerpnięty z mojej ulubionej strony. Jeśli mam ochotę na coś egzotycznego zawsze najpierw tam zaglądam. Niestety nie zawsze są tam

Polska Zupa
Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 245

zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii(...)Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bulion rybny 155

ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera (190 g) - 1 cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki Do garnka wkładamy dobrze umyte części ryb jak kręgosłup, głowę i ogon. Głowę ryby dajemy bez oczów i skrzeli. Rybę(...)się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut . Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 237

najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia(...)zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z łososiem 104

kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 181

Z upa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.  Czas przygotowania: 20

SzczyptaSmaQ
Eger - miasto winem płynące 169

Każdy wyjazd na Węgry wnosi w moje życie coś nowego - są to zawsze jakieś smaki, wspomnienia, zapach winnic. I tak też było tym razem - nigdy

Right Behind The Kitchen
Domowa vegeta 97

sklepach oryginalnej Vegety chorwackiej firmy Podravka i jej polskich odpowiedników takich jak Jarzynka (Winiary) czy Kucharek (firmy Prymat) Twoja będzie zdecydowanie zdrowsza. Na blogu znajdziesz też przepis na domowa zupa pomidorowa w proszku z suszarki do warzyw Mieszanka suszonych warzyw czyli domowa przyprawa typu vegeta lub jarzynka. Mieszanka suszonych warzyw i ziół przygotowana samodzielnie nie będzie zawierała glutaminianu sodu, więc(...)Winiar nawet 78,2% (takie informacje znalazłam na stronie www.czytamyetykiety.pl - poniżej zrzut ekranu - warto przeczytać). Mieszanka suszonych warzyw pasuje do nieskończonej ilości potraw. Możesz ją dodawać do zup, wieprzowiny,  kurczaka i ryb, a nawet doprawiać krewetki i sałatki. Domowa wegeta z tej ilości otrzymasz około 250 g mieszanki suszonych warzyw około 1 kg marchewki 300-400 g korzenia pietruszki

Cztery Fajery
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 113

piątków .  I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Bożena Ekspresowe rogaliki   Arkadiusz   Risotto truskawkowe z kurczakiem   Arkadiusz   Zupa krem z boczniaków    Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką i szparagami   Magdalena Zdrowa sałatka z pestkami

Magiczne Życie Marty
OLSZTYN I OKOLICE CO WARTO ZOBACZYĆ DZIEĆMI 183

karczmy pokazuje jak bogatą przeszłość tego regionu oraz jego wielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi

WYSPA SZCZĘSLIWA

Proponowane wyszukiwania