żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 100%. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też dodałam od siebie i w ten sposób powstał mój idealny przepis na zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami Będziemy(...)topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy
Ratunku obiadWięc dziś będzie przepis niezwiązany z karnawałem. Mróź u mnie w Bydgoszczy nadal trzyma, dlatego trzeba było dzisiaj na obiad zrobić jakąś sytą, rozgrzewającą zupę. Mój wybór trafił na zupę porową ze strony mniamniam.com . Przepis już chyba od jesieni czekał na wypróbowanie. Zupa o dziwo najbardziej smakowała leciwemu dziadkowi, który nie zawsze ma ochotę na moje eksperymenty. Z mamą byłyśmy(...)lekkim szoku, że dziadek aż tyle zjadł. Podczas gotowania zupy porowej pominęłam selera naciowego (raz że nie miałam go w domu, a dwa że u mnie w domu za selerem specjalnie nie przepadają). Zupa z porów Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, miarkę kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części
blog.moje-pasje.infoPrzyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować
Jadło i czytadłowykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki(...)kratce w piekarniku. Pieczmy w temp. 180 st C przez 10-15 min. Zupę pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonym boczkiem. Gotowe. Prawda, że proste?! Zupa porowa
Pyza i Surówkaprzy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek
Kuchnia Bazyliiokoło 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu do miseczek, każda porcję podajemy ze startym oscypkiem i łyżką ziaren. Smacznego :) Artykuł Zupa porowa z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogBardzo lubię pory, więc pojawiają się one często w moim menu, również w zupach. Jedna już dawno pojawiła się na blogu (a znajdziecie ją tutaj ), dziś pora na kolejną :) Zupa porowa z kukurydzą na udkach kurczaka (porcja dla 7-8 osób) Będziemy potrzebować: 2 udka z kurczaka 1 dużego pora 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3/4 puszki kukurydzy
Ratunku obiadDawno nie było tutaj żadnej zupy, a teraz - jak nigdy wcześniej - zupy jemy codziennie . W czasach przed korona-kryzysem robiłam w tygodniu najczęściej drugie dania, a zupy były raczej na weekend. A teraz tak się nam utrwalił rytm dnia i posiłków, że ta zupa ok. 13.00 być musi. Nie wiem co wstąpiło w moje dzieci, ale jest to coś(...)zupy i nawet nie marudzą. Piszę "nawet", bo oczywiście pojawiają się komentarze, że babcia robi lepszy krupnik, a w przedszkolu był lepszy żurek, ale narzekać naprawdę nie mogę. Dużo robię kremów i te jedzą najchętniej. Niedawno miałam barszcz ukraiński i Franek kręcił nosem, zmiksowałam więc na drugi dzień i taki krem buraczkowy zjadł chętniej. To samo z zupą porową
bistro mamaPOROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną część kroję w półtalarki. Podsmażam na łyżce masła. Następnie dodaję rozdrobnione serki topione, wlewam odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję na gorąco. Zupę
W kuchni Karmel-itkiporowa Ta zupa udowadnia, że prosta kuchnia jest ciekawa i pełna smaku. Połączenie prostych składników zaskakuje swoim cudownym smakiem i kremową konsystencją. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a zupa wychodzi pożywna i sycąca. Doskonały pomysł na lekki warzywny obiad lub kolację. Bez dodatku serka można ją także przygotować w wersji wegańskiej. Artykuł Zupa ziemniaczano – porowa pochodzi
Healthycreations.plostateczności możecie zrobić zupę na samej kiełbasie. Gotowana jednak na mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Smak zupy wzbogacają także świeże zioła, jak koperek czy natka pietruszki, jednak nie są one konieczne. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego! Zobacz też: Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Krupnik z grzybami Zupa porowa Przepis na zupę ziemniaczaną Drukuj
Kuchnia BazyliiCałość posolić do smaku i gotować do odpowiedniej dla siebie miękkości. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić pieprzem, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbuj także: Kremowa zupa ziemniaczano-porowa Zupa z ciecierzycy i awokado Pieczona ciecierzyca - pyszna chrupiąca przekąska
Codzienna kuchnia niecodziennaniej jeszcze chwilę, ale już nie za długo, ponieważ trzeba ruszać w dalszą podróż, kolejna pyszna kuchnia czeka ;) Na letnie upały polecam pyszną zupę vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy . Zupa jest rewelacyjna, kremowa, lekko słodka dzięki wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki: 3-4 większe pory (około 450g) tylko biała i jasnozielona część(...)chwilę wszystko smażyć. Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Gdy zupa ostygnie dokładnie zmiksować ją blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym, aż będzie jednolicie gładka. Dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić
Codzienne Gotowanieoknem mróz, śnieg. W czasie takiej pogody najlepsza jest zupa na rozgrzewkę. Dzisiaj zrobiłam porową z mięsem mielonym. Syta, smaczna i idealna na zimowe chłody. Chociaż moja rodzinka nie jest miłośnikiem zup, to są jednak takie małe wyjątki, które zjadają z apetytem. Przepisy na inne zupy znajdziecie w zakładce ZUPY Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę(...)liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa z mięsem mielonym
O kuchni z uczuciemsmakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej zupy. Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami: 2 litry bulionu drobiowego 4 buraki średniej wielkości 6 ziemniaków średniej(...)Następnie dodajemy buraki, ocet, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami Zobacz przepisy na inne rozgrzewające zupy: Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis Grochówka wojskowa na żeberkach Soczewica po bretońsku Zupa porowa z czosnkowymi grzankami Zupa cebulowa pod ciastem francuskim Zupa z czerwoną soczewicą Artykuł Zupa buraczkowa
e-PrzepisyKulinarne