aromatyczna i rozgrzewająca zupa, podana z chrupiącymi grzankami z serem pleśniowym i gruszką. Brzmi jak idealne danie na jesień? ;) Takie właśnie jest! Jakiś czas temu dodawałam przepis na zupę cukiniowo-porową jednak ta jest całkowicie inna w smaku. Wcześniejsza była gładka i lekko pikantna. Ta jest gęsta, bardziej słodka i jeszcze bardziej pachnąca. Główną różnicą jest to, że tym razem(...)bulionem warzywnym. Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko. Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki. […] Artykuł Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpodziw i otrzymała najwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY ten konkurs! Miło było usłyszeć, że najlepszemu szefowi kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra: Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętopiony kremowy ser topiony paprykowy ser topiony ze szczypiorkiem ser topiony z pieczarkami Każdy z tych serów jest smaczny. Ja wykorzystałam serek topiony kremowy do przygotowania zupy. Zupa jest kremowa delikatnie porowa z dodatkiem grzanek i koperku. Składniki: 4 pory 100 g s era topionego kremowego Mońki 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 0,7 l wywaru drobiowego 2 kajzerki(...)łyżkach masła klarowanego dusimy pora z cebulą przez 10 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zalewamy warzywnym bulionem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na aksamitny krem. Dodajemy s er topiony kremowy Mońki. Miksujemy ponownie i przyprawiamy pieprzem do smaku. Kajzerki kroimy na większą kostkę. Rumienimy na maśle oraz odrobiną koperku. Zupę
Kuchnia w oparachzupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu(...)różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem i przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym lubczykiem,zieloną czubrycą i łyżeczką sosu sojowego
Aromatyczne Podróżezupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika
Kitchens AlphabetDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)). Smacznego
TrufelkowoCoś dla miłośników zup typu krem. Krem porowy często podaję z klopsikami ,ale można też podać z groszkiem ptysiowym, grzankami ok. 1 litr bulionu 15 /20 cm grubego pora 1 duży ziemniak 1 duża cebula 20 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dużego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy
Andzia PichciZupa krem z pora jest smacznym i sycącym daniem, które ugotujecie w niecałą godzinę. Bazą do przygotowania kremu porowego jest oczywiście por, jednak w zupie znajduje się także pietruszka, seler oraz ziemniaki. Do zupy nie dodawałam, ani czosnku, ani cebuli, aby nie zabić smaku porów. Zupę krem z pora przyprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili, dla zaostrzenia smaku. Jeżeli
Kuchnia BazyliiKremowe zupy to zdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:) Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak
Obiad gotowyaromatyczna za sprawą czerwonego pieprzu i koperku. Do tego grzanki z serem żółtym i pyszny, sycący oraz rozgrzewający posiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego i posiekanego w mniejsze cząstki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, posiekana 2 serki śmietankowe, pokrojone(...)będę miękkie. Kromki bagietki smarujemy masłem i układamy na nich cieniutkie plastry żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut aby ser się rozpuścił.. Do zupy wrzucamy serki, dodajemy przyprawy oraz koperek. Gotujemy jeszcze około 10 minut do rozpuszczenia serków. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem ciepłych kromek bagietki. Smacznego
Życie ze smakiemPrzy jesiennych klimatach bardzo lubię przyrządzać zupy na obiad. Są szybkie, pyszne i rozgrzewają nas w chłodniejsze dni. Dzisiaj zapraszam na porową z marchewką i serkiem topionym. A Wy jakie zupy najczęściej gotujecie? Składniki: 3 pory 3 marchewki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1,5 l wywaru warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego sól pieprz Wykonanie: Warzywa umyć
Trufelkowokarmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami. Zupa z kurek z karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por. Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte ząbki czosnku 250 dag oczyszczonych kurek(...)ugotowany rosół, zagotowujemy z dodatkiem chilli, ewentualnie solimy do smaku (ale ostrożnie, bo rosół jest słony). Następnie miksujemy całość (pozostawiamy kilka małych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym porem (por podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z cukrem i szczyptą soli), dekorujemy kurkami i listkami tymianku. Smacznego! The post Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesienią częściej robię zupy niż latem czy wiosną. Jedną z moich ulubionych jest krem brokułowo-porowy, który podany z czosnkowymi grzankami doskonale smakuje oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny
słodki bratekPyszna zupa krem z pora, ziemniaków i sera :) Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze
Moje Kuchenne Rewelacje