zupa por - 1000 przepisów (strona:4/67)

Zupa krem z kalafiora 175

Dzień dobry!Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to

Pora coś zjeść
Zupa krem z pieczarek 233

Dzień dobry!Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można

Pora coś zjeść
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 214

Zachciało mi się zupy ! To prawda, że  z nastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie  zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki.. Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby(...)wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi

Kulinarne przygody Gatity
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 197

zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!Składniki:3 pory1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka1,5 łyżki masła1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnekPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy(...)10minutach dodać wody.Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam

Kitchens Alphabet
Zupa porowa z pulpecikami 7414

Przepis na tę zupę powstał w mojej głowie już jakiś czas temu. Bardzo lubię pory i od dawna chciałam zrobić z nich zupę, ale żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 100%. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też dodałam od siebie i w ten sposób powstał mój idealny przepis na zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi(...)posiekane kolejne 4 ząbki czosnku, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Jeśli bulion był słony, to sól możemy już pominąć, ale to trzeba sprawdzić. Czasami potrzeba odrobinę dosolić zupę. Gdy zarówno ziemniaki, jak i pory będą już miękkie, dodajemy cebulę z pieczarkami wraz z całym wywarem. Do pozostałej śmietany dolewamy kilka łyżek wywaru, mieszamy, a następnie całość dodajemy do zupy. Próbujemy

Ratunku obiad
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 161

Lato się kończy, upały minęły. Nadchodzi pora na dania bardziej treściwe. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy(...)dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku, co na początku miałam zamiar zrobić

mojewypiekiinietylko
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 174

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy(...)łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier

Miód i pieprz
Krem z groszku z parmezanem 213

Bazą do tej zupypory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę

W kuchni wieczorem
Zupa krem z czerwonej kapusty 171

przepis  tutaj i  tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory(...)jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z pora 211

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Zupa pomidorowo-porowa - montignac 192

Szybka warzywna zupa z lekkim pazurem po dodaniu ostrego składnika. Zima rozgrzeje, wzmocni organizm o witamy, nie odbije się w biodrach ani brzuszku. Idealna zarówno dla

Bernika - moj kulinarny pamietnik
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 183

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)Składniki:1 duża cukinia1 ząbek czosnku1/2 średniego pora250ml bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy posiekany(...)czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję!Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać

Kitchens Alphabet
Zupa krem z pieczonych pomidorów 162

Dzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w

Pora coś zjeść
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 237

Dzień dobry!W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...Domowy

Pora coś zjeść
Zupa fasolowa z burakiem 181

imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać(...)marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół do zupy w ostatniej chwili, czyli dopiero, gdy wlejemy ją do talerzy. Wyjątek stanowi rozmaryn, który o tej porze roku przechowuję na parapecie w chłodnym

Weekendy w domu i ogrodzie