Aromatyczna i orzeźwiająca, doskonała na upalny dzień. Na dodatek błyskawiczna do przygotowania - kilka prostych składników, minimum wysiłku, a efekt Was zaskoczy. Prosty i efektowny przepis na zupę krem z marchwi i pomarańczy doprawioną kolendrą, której charakterystyczny, lekko cytrusowy aromat doskonale komponuje się z marchewką i pomarańczą. Dodatkowo kolendra wykazuje działanie antyrakowe, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać ból o niskim natężeniu(...)Wspomaga wzrok dzięki zawartości antyoksydantów, z tego powodu jest też naturalnym konserwantem. *** Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza potrawy smażone, śmietanę i ostre przyprawy, dlatego moją zupę krem przygotowałam bez podsmażania marchewki, śmietanę zastąpiłam naturalnym jogurtem, a ostry imbir - delikatniejszą kolendrą. składniki: 1/2 kg marchwi 750 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 pomarańcza sól kolendra mielona jogurt
babka w formiePowoli nadchodzi nieuniknione. Krótsze dni, chłodniejsze poranki, brak słońca, mgła. I takie tam. Zaczniemy sobie przypominać o wartościowych, ciepłych zupach, kremach , które będą nas rozgrzewać od środka. Będą nas wspomagać codziennie. Moja propozycja na dziś to prawdziwa bomba odżywcza. Niepozorne zielone ziarenka pochodzą z Indii gdzie są znane i cenione od tysiącleci w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej . Co w niej(...)Moczymy ją trochę przed ugotowaniem (około 5-6 godzin) ,to spowoduje, że po pierwsze ziarna ugotują się szybciej, a moczenie wypłucze z nich składniki mogące spowodować wzdęcia. Składniki na zupę krem, na oko szklanka fasoli mung kawałek selera pęczek natki pietruszki dwie marchewki pół dużej cebuli lub jedna mała sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek opcjonalnie do podania
Z Kuchni Do KuchniSZPARAGÓW SKŁADNIKI pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów); kilka cienkich zielonych szparagów; słodka śmietanka; duży ziemniak; cytryna; 1 mała cebula; 800 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na zupę krem ze szparagów z grzankami Artykuł Zupa krem ze szparagów z grzankami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaumytych i osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem. Zupa krem z kurek Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki. Jak przyrządzić smakowitą zupę krem z kurek
Kuchcik gotujezupy , potem przejrzysta lista składników , następnie szczegółowy opis przygotowania , a dodatkowo w ramkach specjalne triki kucharza warte uwagi. Pomocny jest podział zbioru wszystkich przepisów na konkretne kategorie: odżywcze buliony, zupy kremy, tradycyjne zupy lecznicze, dodatki do zup, świeże salsy do zup . Przed zabraniem się za kucharzenie, warto najpierw zajrzeć za pierwsze kilkanaście stron książki, gdzie można poczytać o przydatnych akcesoriach(...)mnie ręce świerzbiły, żeby jak najszybciej wypróbować zawarte w książce przepisy. W te pędy zabrałam się więc do gotowania! Na pierwszy rzut poszedł przepis ze strony 139 na zupę-krem z dyni piżmowej . Gdy za oknem pogoda w kratkę - dziś gorąco, jutro znowu deszcz i zimny wiatr - stwierdziłam, że taka pikantna zupka wyśmienicie pobudzi do pracy moją odporność w walce
Grunt to przepis!Doskonała w smaku, lekka i sycąca zarazem, zupa-krem z gruszki i pietruszki. Naprawdę pyszna, a do tego banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Dobrze zblendowana, ma gęstą, aksamitną konsystencję i śnieżnobiały kolor. Sprawdzi się na wszystkich uroczystych przyjęciach typu komunia, ale i na codzienny obiad. Dla wzmocnienia efektu, przed samym podaniem polecam skropić zupę oliwą, np. truflową, posypać(...)miękkości. Wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub mlekiem. Podajemy z płatkami migdałów, szczyptą chili i tartym parmezanem. Skrapiamy oliwą
cool and mintyinsulinę. Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków(...)podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z buraka
Takie tam pichcenieŁatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 średnie ziemniaki kawałek pora(...)szklanki śmietany 18% natka pietruszki goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Kalafior umyć i podzielić na […] Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plZupy krem to zdecydowanie moja bajka:-) Uwielbiam kremową, aksamitną konsystencje zupy z dodatkiem grzanek lub pieczywa czosnkowego. Nie miałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się(...)laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać do zupy słodką śmietankę. Podajemy z grzankami
kulinarne odsłony patiZupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć
niecodziennikparyDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients: 1 tablespoon
karmelowyZupa powstała z potrzeby użycia kilku różyczek kalafiora i całej jego łodygi. Zatem dodając kalafior możecie dodać to, co zostaje Wam po odłamaniu/odcięciu różyczek. W wersji wegańskiej ser można zastąpić wyrobem wegańskim lub w ogóle go pominąć, a zupę przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów. 500 g marchewki 300 g kalafiora 120 g konserwowej ciecierzycy 200 g mleka(...)minutach gotowania dodajemy kalafior i ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy sok z limonki, mleko kokosowe i połowę sera cheddar, pokruszonego na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładki krem. Zupę przed podaniem posypujemy kawałkami pozostałej części sera. Thermomix Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rozdrobnić – 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać przyprawy
KucharzycaCóż – jak widać sugestywność kształtu pokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki(...)okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! The post Zupa-krem z białych szparagów first appeared on Kate's Wine&Cuisine
Kate's KitchenCóż – jak widać sugestywność kształtu pokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki(...)przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate's Kitchen
Kate's Kitchenmnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy(...)zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko
Food Square