świetnym dodatkiem do kanapek czy faszerowania naleśników. Pesto z bobu i orzechów włoskich Pesto z bobu i orzechów włoskich Kremowe pesto z bobu Makaron z pesto z bobu 2. Zupa krem z bobu Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad. 500 g bobu(...)osobnym garnku ugotować bób, a następnie odcedzić i obrać z łupinek. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy ugotowany bób oraz posiekany koperek (zostawić trochę do posypania gotowej zupy). Zupę gotować jeszcze 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i zblendować na krem. W razie potrzeby rozrzedzić dolewając więcej bulionu. Dodać serek naturalny i wkruszyć kawałek sera feta, doprawić
Healthycreations.plPrzypuszczam, że za tydzień lub dwa roślinki podrosną i lepiej będą nadawały się na zbiory. Ale najważniejsze jest, aby zbierać je zanim zaczną kwitnąć. Z zebranych pokrzyw ugotowałam zupę krem według przepisu Gennaro Contaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem(...)Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne danie włoskie". Zajrzyjcie do Martynosi , Mopsa , Panny Malwinny i sprawdźcie, co one przygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści
Chilli Czosnek i OliwaPyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność Kto ma ochotę ?? Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka slodkiej papryki – 2 marchewki – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru(...)papryką i kurkumą. Dodać starty imbir. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze. Podajemy np. z grzankami lub ulubionymi nasionami. Artykuł Krem z dyni i imbiru pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZnów zapraszam na zupę krem, tym razem jest to zupa z selera. Korzeń tego warzywa ma w sobie wiele aromatu i smaku. Wydaje mi się, że w dobie zachwytów nad brukwią, topinamburem i skorzonerą, zapominamy o prostych warzywach, takich jak seler. Korzeń selera to bardzo wdzięczny produkt. Można go piec, gotować i jeść na surowo. Wprost uwielbiam surówkę z marchewki(...)selera , a także mam słabość do kaszy jęczmiennej pęczak z dodatkiem warzyw korzeniowych. Ostatnio mam większą ochotę na zupy (to pewnie przez tą jesień!), a że lubię zupy kremy i akurat miałam dużą bulwę selera, to powstała pyszna, kremowa zupa z selera, którą się z Wami dziś dzielę. Jest aksamitna i kremowa, no i nie wieje nudą – warto
Dietologzupę specjalnie dla bloga i czytelników, aby na prawdę pokazać jakie one są. Oczywiście urozmaiciłam ją, aby powstał lepszy smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta pieprzy cayenne 2 skrzydełka z kurczaka 600ml wody Sposób(...)przygotowania: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, czekami aż się podgotują. Następnie dodajemy obranego, umytego, pokrojonego ziemniaka i gotową zupę krem. Gotujemy 15 minut. Kolejno wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, aby zupa nabrała aromatu. Po ostygnięciu wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy na gęsty krem. Podajemy z pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaBrukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę. Tym razem "wylądowała" w pulpetach. Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem(...)jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką. Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Zupa krem z pulpetami z brukselką 2 litry bulionu drobiowego 2-3 różyczki kalafiora 2-3 różyczki brokułu marchewka 30 dag brukselki jogurt do zabielenia
Takie tam pichcenieBuraki do jedno z moich ulubionych warzyw, a pieczone buraki lubię wyjątkowo. Mimo to dopiero teraz odważyłam się przygotować zupę krem z pieczonych buraków. #jemytosamo Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni. Wynika to z tego, że #jemytosamo, a na dodatek musiałyśmy chwilowo wyeliminować z diety białko. Przede wszystkim zwierzęce, ale od początku roku nawet strączki są na cenzurowanym. Miejmy nadzieję(...)tylko w głowie, bo staram się jak najwięcej spisywać. Chcąc fotografować te dania, musiałam odpuścić fotografowanie lustrzanką, a zaczęłam robić proste zdjęcia telefonem, co widać na przykładzie załączonego zdjęcia zupy krem z pieczonych buraków. Spędzając cały dzień w domu z dzieckiem i realizując sesje zdjęciowe dla klientów mojego studia fotograficznego , nie mam już czasu na organizowanie sesji potraw na potrzeby
Figa S-makiemjednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki i odrobiny selera przygotowałam zupę krem. Jabłko dodane na końcu podkręca ciekawie smak. Bez wątpienia, nie jest to zupa mdła. Świetnym dodatkiem są przysmażane na maśle świeże listki szałwii. Zresztą, sami spróbujcie :) Składniki: około(...)końcu wlać słodką śmietanę. Listki szałwii opłukać, dokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennastali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam zupy kremy. Ostatnio tak się przyzwyczaiłam, że w tygodniu muszę mieć jakąś zupę na obiad, bo kiedyś bywało inaczej. Różne przeważnie gotuję, ale zwykle są to pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora(...)zeszklą. Potem wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande e la piccola cuoca Ciecierzyca z burakiem szpinakowym i toskańskim jarmużem ; blog: Smakołyki Angeli Humus - deep z cieciorki ; blog: Smaki Prowincji Coś(...)Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa
Weekendy w domu i ogrodzieCzym prędzej przybywam podzielić się z Wami cudowną i lekką zupą krem. W takie upalne dni jak dzisiaj, nikomu nie chce się stać przy przysłowiowych garach...a przecież zupy w zasadzie robią się same ;) Wróciłam dzisiaj do domu niemalże w stanie płynnym bez żadnego pomysłu na obiad. Podstawowym warunkiem, jakie powinien spełniać posiłek przy takich temperaturach to lekkość i najlepiej(...)warzywnych ostatków :) Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata. Ogromnie Wam ją polecam na te upalne dni! :) Lekka zupa krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem Potrzebujesz: 1 cebulę 350g młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 młody burak gałązka świeżego rozmarynu / 2/3 suszonego 675ml wody (ok. 2,5 szklanki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem(...)naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy Kotlety - kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić
HealthyCreationsDziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. Zupa krem z kalarepki z zielonym(...)obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy. W miedzy czasie w blenderze ,miksujemy składniki pesto. Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityPrzepyszna zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i musem z mango, podana z łososiem wędzonym i rukolą, to jedna z moich ulubionych zup w postaci kremów na jesień i długą zimę. Jest rozgrzewająca, robię ją lotem błyskawicy, sycąca, aromatyczna i co tu dużo pisać, smakuje każdemu. Jej sekretny składnik to mango ! przepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido(...)Całość umieść w garnku, zagotuj, zmiksuj na krem. Podaję z; - garścią rukoli - grubym solidnym plastrem łososia wędzonego na zimno (zamiennie: tofu, mozzarella, buratta, kurczak na parze, kurczak smażony w przyprawie np. gyros, łosoś wędzony na gorąco, lub krewetki) - ulubione orzechy lub pestki - do skropienia oliwa lub olej sezamowy - warto podać taką zupę również z plastrem awokado, rukolą, orzeszkami i szynką
SMYKWKUCHNI