ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1567/2562)

Podudzia kurczaka po pekińsku 191

blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Schab z mleczkiem kokosowym i szpinakiem 199

żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem lub ziemniakami. Pycha , smacznego

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik cappuccino 182

Jabłka w tym roku są tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową

Cynamonowe szczęście
Pieczone udka kurczaka 124

Danie proste i szybkie. Jednocześnie można przygotować ziemniaki. Wystarczy 20 min by zrobić obiad dla całej rodziny. Reszta robi się sama. Najlepsza remulada ever od Folwark Składniki: 4 udka z kurczaka 3/4 szklanki remulady duńskiej od Folwark 1 główka czosnku Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Udka mieszamy z sosem, układamy

R'n'G Kitchen
Zimowy obiad wegetariański III, Meimei 211

zdjęciu: frytki z pasternaku, pieczone ziemniaki, surówka z buraków , surówka z marchewki, selera korzennego, naciowego, jabłka i cebuli, smażony kotlet z mozzarelli, panierowany w mące kukurydzianej i jajku.  Meimei znajduje się na ul. Geodetów (w budynku Respana). Znajdziecie tu chińskie danie narodowe, czyli pierogi ale również kimchi, ciasteczka ryżowe, baozi (pieczone pierogi). Jest nawet trochę dań wegańskich do wyboru

Qlinarnie i Qlinarnie
PORA NA LUNCH - RECENZJA 110

dzień, które sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej fasoli, kanapka z wędzonym

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 185

panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ziemniakami i surówką

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA 146

żółta za to zawiera więcej potasu i fosforu fasolka jest niskokaloryczna - tylko 27 kcal w 100 g dzięki obecność błonnika daje długie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku Przepisy z fasolką szparagową ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 182

goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400 ml piwa ciemnego typu porter

Kuchnia MagdaLeny
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 155

linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 216

bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami pieczonymi i surówką

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE BATATOWYM 185

ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 188

zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 171

pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 163

obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką

Kuchnia MagdaLeny