ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1434/2562)

Tortilla z kotletem schabowym 137

warzywami i pysznym sosem czosnkowym, to świetny pomysł na obiad, przekąskę lub imprezową przystawkę. Przepis na dobry obiad ze schabu nie musi kończyć się na klasycznym kotlecie schabowym z ziemniakami. Co jeszcze można zrobić z kotletów schabowych? Co zrobić z kotletów z poprzedniego dnia? Nasza propozycja to właśnie tortilla z wieprzowiną i dodatkami ze świeżych warzyw. Tortilla ze schabowym

Kuchnia Na Wypasie
Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami 129

postanowiłam wzbogacić ich smak dodatkiem leśnych suszonych grzybów. Dodałam je zarówno do środka mięsa jak i do sosu. Najlepszy tradycyjny obiad z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ugotowanych ziemniaków.  1 kg karkówki Sól Pieprz Przyprawa do mięsa 10 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ¾ szklanki suszonych leśnych grzybów 2 ogórki kiszone Musztarda sarepska 750 ml wody 1 łyżeczka przyprawy

VioletoweKucharzenie
SIBO, a dieta 128

problemami jelitowymi u moich dzieci. Efekty zobaczyłam po wprowadzeniu diety rotacyjnej- przez kilka miesięcy trzymałam się wytyczonych restrykcji i podawałam pokarmy z określonych grup botanicznych co trzy dni, np. ziemniak i inne psiankowate w poniedziałek, czwartek, niedzielę itd. Wykluczyłam z ich diety produkty wysokohistaminowe, przetworzone, strączki, jak również te o wysokim indeksie glikemicznym. Wcześniej wyeliminowałam nabiał, gluten i cukier, wprowadzając

Kuchcik gotuje
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ I SEREM 503

macie ochotę na coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy. Dziś polecam roladki ze schabu z szynką i serem. Proste a zarazem pyszne danie, do tego ulubiona surówka i ziemniaki, kasza, ryż, makaron... wszystko to na co tylko macie ochotę. Takie roladki można przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad, ale również w każdy inny dzień :) Składniki na 4 roladki: * 4 plastry

Zrób to smacznie
Pulpety w sosie koperkowym 106

Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem różnych warzyw. Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i cukinii to pyszny, prosty obiad, także dla dzieci. Pulpety smakują z ziemniakami i surówką, np. z marchewki i selera lub z kapusty pekińskiej . Pulpety przygotujesz także z mięsa drobiowego lub wyłącznie wołowego, wieprzowego. U mnie połączenie mięsa wieprzowego z wołowym . SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Grochówka 142

suszonego zielonego groszku 500 g boczku wieprzowego 250 g polędwicy wołowej 300 g chorizo 200 ml bulionu warzywnego 1-2 marchewki 2-3 łodygi selera 1 duży ziemniak 2 cebule 1 por 0/5 selera Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki oleju roślinnego Woda Jak zrobić Grochówkę Suszony groszek wypukaj pod bieżącą wodą i włóż do rondla. Dodaj boczek

RafalCook
Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu 137

rosołu wrzucamy do malaksera lub do wysokiego naczynia. Pastę możemy przygotować w malakserze lub za pomocą blendera ręcznego. Jeśli warzywa są bardzo miękkie można nawet użyć tłuczka do ziemniaków. Następnie do warzyw dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Potem dodajemy przyprawy, majonez i koncentrat pomidorowy. Zaraz potem miksujemy wszystko w trybie pulsacyjnym tak by powstała pasta (raczej

Dorota Smakuje
Sos curry z tofu i brzoskwiniami 117

Pewnie słysząc hasło tofu i brzoskwinie myślicie o deserze? A tymczasem z takiego duetu można zrobić pyszny sos do obiadu Polecam! Fanom curry polecam curry z ziemniaków i kalafiora , curry z czerwonej soczewicy , curry z dynią i papryką . Polecam również pastę ze słonecznika z curry , sałatkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry . Składniki: 2 kostki tofu (ja zwykle

Lamarida.pl
Pieczeń wieprzowa z kaszą gryczaną 128

Doprawić majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dowolnej formy lub keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 60-70 minut.  4. Podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z sosem pieczarkowym lub grzybowym (bardzo polecam). Smacznego!!! Źródło: magazyn Kobieta i życie

Kuchnia domowa Ani
Grecka zupa fasolowa 138

Grecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza

Even Better Food
Wegańskie gołąbki z pieczarkami i soczewicą w pysznym sosie pomidorowym 135

wolnym ogniu. Ostudź. Gołąbki delikatnie przełóż do dowolnego naczynia. Do wody po gotowaniu dorzuć wcześniej podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy, bułkę, pieprz i tymianek. Zmiksuj. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami

wysmienity
Sałatka z pieczonym batatem, kalafiorem i dzikim ryżem 148

posiadają moc korzystnych właściwości – od przeciwnowotworowych, po wspierające pracę serca i wzrok. Jeśli staracie się jeść codziennie minimum pięć porcji warzyw i owoców, to ucieszy Was fakt, że słodkie ziemniaki, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, najczęściej u nas jadanych, do owych pięciu porcji można śmiało zaliczać. A jeśli brak Wam pomysłu na wykorzystanie batatów, to upieczcie je z różyczkami kalafiora

Even Better Food
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 114

kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej

Even Better Food
Najpopularniejsze przepisy w 2020 roku 111

groszkiem i mozzarellą 5. zapiekane tortille z warzywami z curry 6. pieczona ciecierzyca czosnkowo koperkowa 7. ryż z brokułami i serem 8. kotlety z kaszy jaglanej z warzywami 9. ziemniaki ze szparagami i łososiem w sosie z avocado

Cooking for Emily
Zupa buraczkowa 109

obiad. Prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Składniki oraz sposób przygotowania: Buraczki na parze, lub gotowane w mundurkach starkować odstawić na bok. Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę zalać zimną wodą dodać jarzynkę lub sól, ziele angielskie i liść laurowy, trzy łyżki smalcu gęsięgo, dwa ząbki czosnku, dwa grzybki suszone. Gotować do miękkości warzyw włożyć starkowane

Wasze Przepisy