taka moja wariacja plackowa. Wynikła głównie z małej ilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. Zbierał Małżon z Córcią w lesie nieopodal domu :) Placki ziemniaczano cukiniowe ze smażonymi podgrzybkami i tymiankiem placki: 600 g ziemniaków połowa sporej cukinii, może być nawet taka "przerośnięta" 1 cebula jajko
Dzieje kuchennej Wiewiórynaczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była w salaterce i na wigilię specjalnie w pucharkach każdemu z osobna.. filety śledziowe solone lub w oleju cebula ziemniaki marchewka buraczki Develey jajka majonez sól, pieprz szczypiorek Śledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wymieszać ze śledziem. Jajka , marchewkę(...)ziemniaki ugotować. W naczyniu układać poszczególne warstwy sałatki – każdą [oprócz śledzi] posolić i pieprzyć, na każdej rozsmarować cienką warstwę majonezu.Wierzch posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniesałatki jarzynowej, która pasuje do wszystkiego :) Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :) SKŁADNIKI: 60 dag marchwi 30 dag pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 3 jajka 3-4 ogórki korniszone 2 puszki groszku zielonego (konserwowy) 1 puszka kukurydzy (konserwowa) 1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa) + 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz. WYKONANIE(...)Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko gotujemy osobno - ugotować na miękko, ale nie rozgotować. Ostudzone jarzyny obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościpieczenia, na który wysypałam spód ciasteczkowy,który ugniotłam łyżką i wstawiłam tortownicę do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków) 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego 3 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml) 400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej(...)łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, która ma bardzo drobne oczka. Następnie zmiksowałam go z cukrem. Potem wbijałam jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Po każdym jajku przemiksowałam masę. Dodałam ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksowałam. Następna w kolejności była kremówka i mąka ziemniaczana. Starałam się nie miksować zbyt długo
Blondynka Gotujedodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych. składniki: 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 2 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki 2 ziemniaki 1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle 1-2 łyżki musztardy delikatesowej majonez świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane
Monia miesza i gotujeSkładniki: Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe ) 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1 średnia por (cała) 1 duży ziemniak 1 średnia cebula Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwie 5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir pestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką(...)drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar
Bon Appetit Małgorzatykażdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie Na mięso układamy brzoskwinie a potem
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: około 4 garści fasolki szparagowej 4 - 6 młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne oliwa z oliwek albo olej sezamowy natka pietruszki (albo koperek) szczypiorek 1 ząbek czosnku sól, pieprz W garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek
Bon Appetit Małgorzatymasła 2 gwiazdki anyżu 1 pałka cynamonu 1/4 skórka pomarańczy 2 szczypty chili 1 łyżka octu balsamicznego 2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka) Prażoki/Prażuchy: pół kilograma ziemniaków suszony tymianek świeże listki szałwii (około 5 listków) sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki Piersi z kaczki: Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa(...)rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane. Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (s uszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii ). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podał
Bon Appetit Małgorzatycebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 12 albo 18 % 2 liście bobkowe / laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań. Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość(...)żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego. ugotowana cebula z octem chłodnik śledziowy
Bon Appetit Małgorzatydomowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe :) Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka(...)proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz
Bon Appetit MałgorzatyFood finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek.... Składniki: 4-5 dużych ziemniaków 1 jajko łyżka pszennej mąki kilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczku ser typu feta albo zwykły twarożek 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek pęczek koperku(...)czerwona cebula sól świeżo zmielony kolorowy pieprz olej do smażenia Ziemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich
Bon Appetit Małgorzatywiosennym - zielonym kolorze. Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;) Składniki: 2 duże brokuły 1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion) 2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek(...)szklanka kaszy Quinna Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić) 1 cukinia spory pęczek botwiny (liście i łodygi) 2 żółtka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 mała(...)cebula pęczek szczypiorku gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatymięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziele angielskie, pęczek świeżego koperku szczypiorek Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy
Bon Appetit Małgorzaty