jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna - 1 średnia cebula - 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu(...)ząbki czosnku, mieszamy. Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie
Smaczne ZdroweSkładniki: ogórki kiszone 6 większe, woda 1 litr -woda z ogórków, włoszczyzna 1 pęczek, mięso gulaszowe z indyka 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3 litry, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 12% 1 kubek, natka pietruszki 4 łyżki ogórki kiszone zetrzeć na tarce grubsze(...)oczka i wsypać do szybkowara, wlać wodę z ogórków kiszonych wsypać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, umyte mięso gulaszowe indyka drobniej pokrojone wsypać przyprawy, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar /poj. 9litrów, napełnia się do 3/4 pojemności/ , gdy para zacznie syczeć zmniejszyc ogień i gotować 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara, zdjąć pokrywkę, sam garnek szybkowar postawić na ogniu i zagęścić zupę
W Mojej Kuchni Lubięmrożonkach. Smakują identycznie, a może macie kolegę, który chomikuję na parapecie, zabierzcie!! Rewelacyjna na mroźne dni, bo nieźle rozgrzewa. Spróbujcie :-) Składniki: 1 mała dynia 5 średnich ziemniaków 200 g serka topionego woda cebula łyżka masła ziele angielski, liść laurowy, gałka muszkatołowa odrobina czerwonej papryki w proszku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę podsmażyć(...)maśle w garnku, dodać dynie, ziemniaki zalać wodą, tak aby zakryło warzywa.Gotować ok. 25 min.Wyciągnąć przyprawy. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku z dużą ilością pieprzu :-) Na koniec dodać serek, dokładnie wymieszać i jeść na gorąco :-) Rozgrzewka gwarantowana na dzisiejsze -12 stopni Celsjusza
pieprzny smaczekSKŁADNIKI: 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 młody por 1/2 młodego selera 3 młode ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% lub jogurt 1 kostka rosołowa sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki mąki 3 jajka na twardo 1 łyżka świeżego koperku PRZYGOTOWANIE: Marchew, seler i pietruszkę umyć(...)obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą
kulinarnyJaCzas przygotowania: 50 min. Porcja dla 2 osób Koszt na przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 100 g sera feta 6 dużych ziemniaków 1 cebula natka pietruszki 3 łyżki mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz, słodka papryka wykałaczki PRZYGOTOWANIE-farsz: Suszone pomidory kroimy(...)Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min. PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane: Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym
kulinarnyJategorocznych zbiorów) Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterków Udka z kurczaka lub porcja rosołowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 1 cebula 5 średnich ziemniaków świeży tymianek 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz śmietana 18% PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej(...)suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaznanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze. Czas przygotowania: 50 min. Składniki na ok. 30 placków Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na placki warzywne: 5 średnich ziemniaków 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka natki pietruszki(...)kurkami: 200 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml śmietany 18% 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą
kulinarnyJagarnek o poj. 5l): 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej: Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy(...)zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJapierogach były dopiero na drugim miejscu mojej listy must eat w Bieszczadach. Na pierwszym miejscu był pstrąg. W Chacie wypatrzyłam go na Talerzu Wasyla. Smażony na maśle z ziemniakami i surówką. Na talerzu dostałam mniej więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać(...)ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też coś trudnego do przygotowania. Powiedziałabym, że to nawet pewien minimalizm, ale człowiek ma wrażenie, że je warzywa
W kuchni wieczoremchoć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni. Składniki: gnocchi 200g puree z dyni 600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 200g mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz do smaku sos: oliwa z oliwek świeże listki szałwii parmezan sól i pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
W kuchni wieczoremProste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne. Kopytka z gulaszem wieprzowym ziemniaki ugotowane - 60 dag mąka - 1 szkl jajko - 1 szt sól - 1 szczypta GULASZ WIEPRZOWY łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć(...)przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut
Kuchnia Danusidodanie do nich słodyczy, podanie ze śmietaną, sprawia, że Placuszki ziemniaczane z gruszką stają się całkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? " Składniki: 10 ziemniaków 6 gruszek 2 jajka 2 łyżki cukry waniliowego 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe
Słodkie Przyjemnościłyżeczka proszku do pieczenia sól i pieprz 400 g świeżego dorsza olej rzepakowy do smażenia frytki proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakami Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane
Słodkie Przyjemnościkojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić. SKŁADNIKI: - buraki, 5-6 - ziemniaki 2 - marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków - kwaśna śmietana 1 kubek
Wypisz Wymalujkolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem. Co potrzebujemy: -filet łososia bez skóry -por, część zielona -pietruszka, natka -sól, pieprz -skórka limonki, świeża mięta -ziemniaki -mix sałat -oliwa -sok z limonki -śmietana 12% lub jogurt grecki Łososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz(...)natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty. Wszytko ugniatamy na puree. Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz. Prosto, szybko i smacznie
BaRepas