Składniki: 130 g pora 1 cebula 16 ząbków czosnku (2 główki) 60 g masła 3 średnie ziemniaki bulion warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem
Gaździnka warzyotwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego kilka liści laurowych sól, pieprz(...)metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem
GRUBY WAŁEKSkładniki: 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 g boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek czerstwe pieczywo na grzanki oliwa z oliwek tarty parmezan 40 g boczku wędzonego 8 -10 ząbków czosnku(...)paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy do momentu ,aż ziemniaki będą miękkie . Wówczas zupę czosnkową miksujemy. Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Grzanki-pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek
w mojej kuchnijeden przytulaniec, póki mąż nie widzi:D Najpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D I gotowe dzieła: Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy
Słodko-Słony Świat Ilonycebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy(...)gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. 3. Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę
A Ty Smakuj Mniekopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków pęk kiełków kilka listków botwinki oliwa do smażenia botwiny pół łyżeczki białego pieprzu Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz(...)miękkie . Doprawić do smaku oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odstawić na kilka godzin by smaki się przegryzły . Przed podaniem odcedzić i zagrzać. Na talerz układamy górkę ciepłych i zgniecionych ziemniaków na to wbijamy kiełki , zalewamy barszczem i posypujemy białym pieprzem by zrobić efekt bagienny . Dekorujemy chipsami botwiny usmażonymi w oliwie . * gdy smażymy liście botwiny należy zachować ostrożność ponieważ będą przez
na gaziepodawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko ok. 4 szklanki(...)świeże listki majeranku lub tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut
Zakamarki mojej kuchniPrzygotowałam zupę z kukurydzy z kurczakiem. Pożywną, delikatnie słodką i tak bardzo słoneczną! Zapraszam.... PORCJA DLA 3-4 OSÓB 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 1 cebula 2 ziemniaki 1-1,5 l bulionu oliwa sól pieprz czosnek Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek . Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać
KUCHARNIAmoich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI pęczek selera naciowego 3-4 ziemniaki cebula kilka łyżek oliwy czosnek 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Seler naciowy myjemy i kroimy cieniutko. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzaną(...)garnku oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, aby się zeszkliły. Następnie dodajemy pokrojony seler i dusimy ok. 3 min. Na końcu dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksuję zupę i podaję z bagietką lub grzankami. Bardzo polecam. Smacznego
KUCHARNIABardzo polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE grządka rzeżuchy - u mnie porcja z średniego talerza deserowego 4 ziemniaki 1 cebula 1,5 -2 szklanek bulionu sól, pieprz do smaku oliwa Cebulę i ziemniaki obrać i dość drobno pokroić. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażać
KUCHARNIAposłucham deszczu. Posłuchacie ze mną? ZUPA-KREM Z CUKINI składniki na 2-3 porcje 2 średnie cukinie 1 duża cebula lub 3 szalotki 2-3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do smaku 3/4 l wody lub bulionu warzywnego Cukinię umyć i ściąć końcówki (nie obieram ze skórki, dzięki czemu zupa zyskuje na kolorze). Cebulę(...)garnku podgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek i cebulę, aż stanie się szklista, a czosnek się lekko zrumieni. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz obrane i pokrojone drobno ziemniaki. Chwilę razem podsmażać. Zalać wodą / lub bulionem. Gotować ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną zupę zmiksować, i jeśli trzeba doprawić jeszcze dodatkowym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
KUCHARNIAporcje 3 garście młodych listków pokrzywy (ścinamy tylko 4-5 górnych listków) 1 cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić. Na rozpuszczone masło(...)wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać liście pokrzywy. Kiedy się skurczą i "zwiędną", zalać je bulionem. Ziemniaki obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Gotować 10-15 minut. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można podawać z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAdomy. Oddzielone krótką ścieżką, mostkiem, rzeczką i drogą. W każdym domu gospodyni i gospodarz. Domownicy odwiedzają się. Pomagają przy zbiorach, kopaniu ziemniaków, remontach i naprawach. Spotykają na targu, odwiedzają w ogródku. Gospodynie z chusteczkami na głowie wspominają dawne czasy. Zimą siadają w kuchni i wspominają po kolei wszystkich, którzy byli im bliscy. Co roku wspomnienia są coraz dłuższe... Z domu(...)mówi jedna z gospodyń. Dom nad rzeczką zostaje zmuszony do oddania znacznej części pola pod budowę szybszej drogi. Gospodyni żegna na zawsze cudowne łany kukurydzy, długie grządki ziemniaków, uginające się od owoców śliwy i jabłonie. Dom za drogą traci najsilniejsze ręce do pomocy i zamyka wrota większości gospodarstwa. Zostają kury i pies, który jeszcze niedawno pomagał zapędzać owce
KUCHARNIAprzepisie oznaczyłam *. Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów kulinarnych organizowanym przez Testa Communications wraz ze Związkiem Farmerów Południowegio Tyrolu - Roter Hahn. Na ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła 50g bułki tartej 1 łyżka cynamonu cukier(...)morelowej * 1/3 szklanki konfitury z moreli * Suszone morele namoczyć w alkoholu odpowiednio wcześniej (min. kilka godzin, najlepiej przez całą noc), a następnie odsączyć. Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Część moreli naciąć wzdłuż jednej strony, aby powstała kieszonka i napełnić ją ciastem knedlowym
KUCHARNIA