która może być świetnym daniem głównym. Możecie je zrobić nie tylko na grillu, ale równie dobrze w piekarniku. Są to młode ziemniaczki w musztardzie, kotlety z czerwonej soczewicy oraz zielona sałatka. Całość dopełniły dedykowane specjalnie na grilla przyprawy Kamis. Zapraszam Składniki: Ziemniaki: 500 g młodych ziemniaków 3 łyżki musztardy grillowej 1 łyżka przyprawy do grilla 3 łyżki oleju sól
Via Gustocukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację(...)olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Dynię i brukselkę (każdą w osobnej blaszce) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być miękkie (trzeba to sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż brukselka. Jeśli dynia jest
Codziennik Kuchenny220ml śmietany Młode ziemniaki Sałata rzymska Szczypiorek Garść kaparów Masło Szalotka (4-5) Sól Pieprz Młode ziemniaki myjemy, dokładnie szorując, ponieważ nie będziemy ich obierać. Nacinamy w paski lub kratkę, skrapiany oliwą, solimy i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Polędwicę myjemy i suszymy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i kroimy w cienkie plastry. Mięso przyprawiamy(...)Doprawiamy posiekanym świeżym rozmarynem i dodajemy ok 220ml śmietany. Gdy sos się zagęści, doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Z solą uważajcie, bo kapary są słone! Podajemy z pieczonymi ziemniakami na sałacie rzymskiej. Szczypiorek do dekoracji. Smacznego! Zarejestruj się na streetcom.pl i daj sobie szansę na testowanie wspaniałych produktów
MarcinChefmasła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby dynia
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszam na wyśmienite danie obiadowe czyli skrzydełka z kurczaka z młodą marchewką i porem, potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny(...)Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy szklanką bulionu. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut.W połowie pieczenia podlewamy je pozostałą częścią bulionu . Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami
Smakowite Daniaząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta tymianku: 600 g ziemniaków suszony tymianek 3 łyżki masła 1 główka czosnku oliwa z oliwek sól Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej(...)całą noc lub dzień. Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewając częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na godzinę. Po pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przepis na pieczony czosnek znajdziecie
Kierunekuchniawersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo i batat jest daniem absolutnie godnym polecenia. Jest zdrowa (batat zalicza się często do super foods, fasola to źródło białka), prosta i smaczna. Czerwony ryż, upieczony lekko al dente świetnie smakuje z miękkim, kremowym ziemniakiem i fasolą. Do zapiekanki dobrze(...)chorizo i batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com Składniki: Kawałek chorizo (10 cm) 1 średniej wielkości słodki ziemniak 1 puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu czerwonego (brązowego lub jaśminowego) łyżka oleju ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, bursztyn) Siekana zielenina Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz batata i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Chorizo pokrój w plastry. Krok
Niedzielny kucharzmałe i duże, dużo radości Wam życzę a w mojej kuchni i moim piekarniku piekły się mega bułeczki właśnie na moje święto. W ramach Wypiekanie na śniadanie wybrałam bułeczki węgierskie Pogácsa. Przepis pochodzi z bloga Poproszę dokładkę. Bułki są mega puszyste a to za sprawą ziemniaków, delikatne i bardzo smakowite. Pogacze to na Węgrzech typowa przekąska do piwa czy wina
Moje Małe CzarowanieDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg
Maminek kulinarnyMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie potrzeby uzupełnić wodę
O kuchni z uczuciemoliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki oregano płaska łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku(...)prowansalskie, pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście
Smak mojego domukraju. Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :) Powinny być chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie. Te cudowne "ciasteczka" można mrozić , potem wystraczy włożyć do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach aby się(...)każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach. Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków). Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego
Gotowanie PatkiPiekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość
Coś z niczegoPiekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość
Coś z niczegoUwielbiam taki obiad, idealny dla specjalnych gości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany(...)Włożyć raszki na które położyć kurczaka. Jeśli nie macie takiej blaszki, można kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną wodą, ale w blaszce musi być również woda. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, odwrócić kurczaka i polać go wytworzonym sosem. Włożyć faszerowane grzybki. ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Gdyby nie było wody
Kuchnia Pokoleń