liście laurowe – 3 szt. lubczyk, papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę(...)wlewamy nasze pieczone bakłażany z suszonymi z zalewy pomidorami, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele oraz ostrą paprykę wedle uznania. Po chwili duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na innej patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki i pokrojony w kostkę nieduży kawałek selera naciowego, przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem. Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie
Zasmakuj Kuchnilaurowe - 3 szt. lubczyk papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut. Na dużej patelni podgrzewamy(...)wlewamy nasze pieczone bakłażany z suszonymi z zalewy pomidorami, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele oraz ostrą paprykę wedle uznania. Po chwili duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na innej patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki, przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem. Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany
Zasmakuj Kuchnipyszne. To świetna alternatywa dla pierogów, można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo(...)drugim i trzymać pod przykryciem. 4. 2 cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko zezłocić na patelni z odrobiną oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków. 5. Ser dodać do misy z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. 6. Na każdy naleśnik kłaść porcję farszu, zwijać jak krokiety i układać w naczyniu żaroodpornym
W mojej kuchniłyżeczka ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie(...)płynu. Całe mięso pokrywamy miodem z przyprawami (zostawiamy ok. 2 łyżek), a następnie układamy na cebuli. Z wierzchu polewamy resztą sosu i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika ustawionego na program z termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu, zwiększamy temperaturę do 220 stopni C) i pieczemy 15 min. - w tym czasie mięso powinno ładnie się zrumienić. Następnie zmniejszamy temperaturę
Ratunku obiadpochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci BasiFilet z piekarnika, czyli wygodny sposób na przyrządzenie mięsa na obiad lub jako dodatek do pieczywa. Żeby z obiadem było jeszcze wygodniej można na blaszce obok mięsa ułożyć ziemniaki (oblane olejem i obsypane przyprawami). 6 pojedynczych piersi z kurczaka 6 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, przyprawa do kurczaka po węgiersku lub inne ulubione przyprawy(...)sztuki wzdłuż na arkuszu papieru do pieczenia. Zawinąć mięso w papier tworząc rulon. Boki zostawić otwarte. Ułożyć rulony z mięsem na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny
Praktyczna plnacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej. Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę(...)tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu
wesoła kuchniapieprz i skrapiamy olejem. Zamykamy szczelnie w foli i wkładamy do piekarnika funkcja grill + termoobieg na najwyższym szczeblu na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Łyżeczkę płaską masła topimy w rondelku, dodajemy posiekany koperek, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy dwie łyżki śmietany, przesmażamy minutę. Okraszamy ziemniaki. Smacznego
BaRepasSzaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań, i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki(...)samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut w temp
Wanilia i Kardamonmisce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy
Rozpustne gotowaniegranulowany, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć
Słodko-Słony Świat IlonyPierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić(...)jasnej 30 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1 żółtko ok. 1 szklanki mleka Składniki na farsz: 70 dkg ziemniaków 350 g półtustego twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz dodatkowo: czarny sezam 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy(...)miękkości na średniej lub nawet dużej mocy grilla przez ok. 15-20 minut. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, wówczas rozgrzewamy go do 180 stopni i pieczemy mięso na blasze lub w metalowej brytfannie przez 15-20 minut, kilkakrotnie ostrożnie odwracając. Kotlety podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat oraz kawałkami świeżych pomarańczy. Uwagi Właściwie jedyną trudnością tej potrawy jest rozwiązanie
Kulinarna Pokusaprzekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół. Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko
wesoła kuchniajednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić czas. Efekt jest bardzo smakowity, wszystko znika do ostatniego koralika żurawiny w naczyniu. Składniki (na 2 duże porcje): 2 udka kurczaka ze skórą 150g ziemniaków 3 średnie marchewki 100g żurawiny mały pomarańcz 4 łyżki oleju 2 gałązki rozmarynu łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru brązowego łyżeczka suszonego tymianku łyżka masła sól i pieprz do smaku(...)Smażymy aż będzie rumiana, obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie na rumiano. Upieczonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie kroimy przestudzone ziemniaki na mniejsze kawałki. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę, dodajemy łyżkę masła i smażymy całość, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż lekko zaczną się rumienić. Zrumienione, przekładamy
Smaczna Strona