ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:95/603)

Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą 128

takie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku  ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić(...)pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły. Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.  Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill

MarciochaKucharzy
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 153

danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi z 1788 roku i mówi o tym, że tak przygotowane ziemniaki zaserwowano do pieczonych ortolanów (małe ptaki wędrowne, śpiewające, z gatunku trznadli, wielkości wróbla) urzędnikom miasta Gap, w dzisiejszym departamencie Hautes-Alpes.   My na szczęście nie musimy polować na bogu ducha(...)słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo przypiekać, przykryjcie je folią aluminiową.   Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć

Karo in the Kitchen
Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 177

pieczenia nie podlewam ponieważ, woda która znajduje się na dnie brytfanki odparowuje  i go nawilża. W razie potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno. W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki(...)przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i w nim je obtaczamy. Po ok. 1 godz. od pieczenia  kurczaka, układamy ziemniaki nacięciem do góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki. Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię. Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą i posypujemy

Moniki Smakołyki
Danie "jednogarnkowe" 4141

jeszcze pieczenie mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone(...)pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 138

będzie gotowa – najlepiej delikatnie ją nacisnąć i jeśli będzie się rozwarstwiać, znaczy że jest idealnie upieczona.   Danie od razu podajemy. Możemy je zaserować z chlebem, młodymi ziemniakami lub z pieczonymi plasterkami ziemniaków.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Kurczak w ziołach pieczony w całości 149

nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować(...)osolonej wodzie. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Wrzucić ziemniaki do kurczaka i zwiększyć temperaturę do 240 C piecziemniaki lekko się przypieką a kurczak będzie cudnie przypieczony. Mi to zabrało następne 30 minut. Kurczak był smaczny, nie suchy. Cały czas w blaszce musi być woda co spowoduje że nie będzie suchy. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej 157

momentu pokrycia wszystkich ziemniak\u00f3w przyprawami.\r","Na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 foli\u0105 aluminiow\u0105 k\u0142adziemy indyka zostawiaj\u0105c miejsce na ziemniaki. Blach\u0119 wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie dorzucamy ziemniaki. Mieszamy je od czasu do czasu, wszystko pieczemy jeszcze 30-40 minut lub do momentu kiedy indyk b\u0119dzie upieczony(...)łyżkę oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy do momentu pokrycia wszystkich ziemniaków przyprawami. Na blachę wyłożoną folią aluminiową kładziemy indyka zostawiając miejsce na ziemniaki. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie dorzucamy ziemniaki. Mieszamy je od czasu do czasu, wszystko pieczemy jeszcze 30-40 minut lub do momentu kiedy indyk będzie upieczony, ale soczysty

Mostek w kuchni
Pieczone młode ziemniaki 426

talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować olejem i posypać tymiankiem.   Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, posypać solą i piec ok 40 min, do zrumienienia. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako lunch/kolacje wraz z sosem tzatziki

Atlas Smaków
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 196

byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki(...)zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć do naczynia do zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny, ale nie zrumieniła się nadmiernie. Następnie dodać

W SMAK
Schab pieczony w warzywach 201

nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min.Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość.Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Obiad, który robi się sam. 3211

Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury i piecze się chyba dłużej(...)mnie ok. półtorej godziny.Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut, w zależności od kondycji

Z butelką mleczka w tle
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym 114

łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą(...)Wlewamy bulion lub rosół, mieszamy aż zasmażka ładnie się rozpuści. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, słodką czerwoną papryką, lubczykiem i przyprawą do ziemniaków. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem

VioletoweKucharzenie
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami 231

Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.     Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka    Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas(...)posypujemy natką pietruszki.    Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczone, octowe młode ziemniaki 277

minutach pieczenia. Kolejne 15 dałam im aby zyskać ładniejsze przyrumienienie. Czas zależy od wielkości i gatunku naszych ziemniaczków. Można użyć octu winnego 5% lub octu 10% rozcieńczonego wodą w proporcjach 1:1. Ziemniaki mają zdecydowany, kwaśny smak. Jeżeli nie przepadacie za octem, lepiej jego ilość w zalewie zmniejszyć zastępując 1 szklankę octu wodą i krócej trzymać ziemniaki w marynacie(...)zostawić ziemniaki na 30 minut w occie, aby się dobrze zamarynowały. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ziemniaki wyjąć z octu i osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej ziemniaki w jednej warstwie, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem piec ok 30 minut aż będą miękkie i ładnie zrumienione. Smacznego

Stare Gary
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 168

układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby.    Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy(...)obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut.   Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia

SMYKWKUCHNI