ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:77/401)

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 230

mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej papryki

Na słodko lub wytrawnie
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną 288

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest daniem w sam raz dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu(...)soli. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy. 3 Wszystkie składniki przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.   Artykuł Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 975

dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 500 g niewielkich ziemniaków kilka małych cukinii - łącznie 500 g oliwa z oliwek  - 12 łyżek 5 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię, bez obierania, kroimy na plastry około dwa razy grubsze od ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Zapiekankę pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że warzywa się fajnie zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy oregano. Smacznego

Smak mojego domu
Kotleciki warzywne z cukinii i marchewki (29 kcal) 163

smaczne i delikatne, na pewno jeszcze nieraz je zrobię. Żeby było szybko, smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Składniki (na ok 8 kotlecików) : 2 średnie cukinie duża marchew jajko 3 łyżki otrębów pszennych sól(...)Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy z cukinią. Dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (albo pieczemy w piekarniku

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane ziemniaki z boczkiem i rydzami 138

Jesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠,  grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy.  Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane.  Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają.  Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione.  Sos na bazie bulionu,   parując(...)układamy na cebulę, a następnie przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków. Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Całość przykrywamy pokrywą, albo folią aluminiową. Wkładamy na dolną półkę od piekarnika i w temp. 225°C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków

Moniki Smakołyki
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 277

doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; cały czas mieszać i gotować, aż do utworzenia się gęstego sosu). Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec w 195ºC przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Układanie warstw zapiekanki: ziemniaki, brokuł, mięso mielone, ser i sos beszamel

Ugotować
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 167

miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy. Szklane naczynie żaroodporne (średnica  ok. 20 cm) smarujemy olejem i wykładamy talarkami, dodajemy połowę cebuli i porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Moniki Smakołyki
Kaczka nadziewana limonkami 131

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-limonkami.html z przepisu Okrasy   1 kaczka, umyta i osuszona 4 limonki, sparzone, wyszorowane 400 g młodych ziemniaków, umytych, przekrojonych na pół 400 g marchwi, obranej, pokrojonej pod skosem w plastry o szerokości 2-3 cm 7 ząbków czosnku (4 rozgniecione, 3 pokrojone w plastry) 100 g powideł śliwkowych 400 ml jasnego piwa 3 łyzki kolendry w ziarnach(...)przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli

w mojej kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 137

siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego(...)lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 149

siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego(...)lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre

Zasmakuj Kuchni
Frytki z piekarnika 264

zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki: 5,6 ziemniaków 2 łyżki oleju Ulubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oregano   Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą(...)wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki rozkładamy dość równomiernie. Jeśli nie mieszczą nam się na jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut (grzanie góra i dół). W między czasie możemy delikatnie przemieszać nasze frytki. Po tym czasie włączamy termoobieg, żeby się zarumieniły

Kolizje Smaków
Chleb żytni z ziemniakami 226

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)objętość. W zależności od temperatury może to zająć do kilku godzin.Nagrzej piekarnik do 230 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry płatkami owsianymi.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalej

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania