ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:59/401)

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym 1135

Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę(...)dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym

kulinarne odsłony pati
Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem 182

pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku

Smaki Armine
Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa 213

soli,  4 łyżki oleju rzepakowego, Ważne: rękaw do pieczenia  Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.  Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę - pokrojoną w kostkę(...)wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć "mieszankę" do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnikaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można

Kuchnia moimi oczami
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 234

inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas(...)trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki natomiast opłukałam i lekko posoliłam, a później wstawiłam do piekarnika

Ratunku obiad
Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku 179

Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.  Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika. Smacznego

Smak mojego domu
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 226

Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni(...)sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp solą i curry. Polej oliwą i wymieszaj. Piecz przez 35 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Podaj kurczaka z porcją sałatki i ziemniaków. Polej sosem.     Spara Spara The post Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pomysł na pieczone ziemniaki 2 259

przyprawy. Wymieszać, a następnie poukładać w naczyniu żaroodpornym. Na górę dodać bekon. Przykryć folią aluminiową bądź pokrywą od naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Po 20-25 minutach ściągnąć folię i ponownie włożyć ziemniaki do pieczenia.    Gdy ziemniaki już będą miękkie, a boczek ładnie przypieczony (czyli jakieś 40-50min. od samego początku pieczenia) posypać serem

W kuchni u Moniki
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 217

niech tam rośnie powoli. 3. Ciasto wyjmij z lodówki co najmniej na 30-60 minut przez planowanym pieczeniem. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat, rozpłaszcz i następnie rozciągnij na kształt dużego prostokąta o wielkości nieco mniejszej od blaszki do pieczenia. 4. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia(...)focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię. Na koniec posyp focaccię solą morską. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Frytki z batatów 177

Już od dawna chciałam zrobić frytki z batatów, bo ze zwykłych ziemniaków robię bardzo często, zawsze w piekarniku, odchudzając je z tłuszczu. Frytki z batatów podałam do pieczonej kaczki z jabłkami z żurawiną. Składniki: 2 duże bataty przyprawa do ziemniaków suszony czosnek 1-2 łyżki oleju gałązka rozmarynu Bataty obrać, umyć i pokroić w półcentymetrowe paski. Jeśli

Czerwień i błękit
Pomysł na ziemniaki pieczone. 222

półtora łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Ziemniaki włożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagranego piekarnika do 220 stopni i piec 30min. Pod koniec pieczenia można je odkryć by się lekko zarumieniły. Jeżeli nie masz przyprawy do ziemniaków, możesz użyć przyprawy uniwersalnej lub vegety, warzywka czy też samej soli dodając majeranek ( z pewnością dać mniej niż półtora

W kuchni u Moniki
Pstrąg w ziołach z piekarnika 149

sumie to mogłabym sprawdzić co mi z tego wyjdzie. No i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Do tego podałam ziemniaki z piekarnika, a także twaróg  mój idealny zestaw. Pstrąg w ziołach z piekarnika Pstrąg  (u mnie patroszony z Lidla) Pęczek kopru Natka pietruszki Cytryna 3 ząbki czosnku Mała cebula Masło Sól,   Pieprz  Pstrąga myjemy(...)oraz cebulę.  Wkładamy 4 g masła. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą.  W nacięcia skóry warto włożyć też masło. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min Przepis na ziemniaki z piekarnika znajdziecie tutaj: "Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 297

muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika(...)muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera

MarciochaKucharzy
Roladki wieprzowe z grzybami 186

zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli Sposób przygotowania(...)bazylią. Na samą górę dodajemy mozzarellę. Każdą roladkę zwijamy starannie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Roladki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Podajemy z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
PIECZONY ŁUPACZ 309

jest bardzo proste. Filet ułożyłam na blasze do pieczenia,skropiłam cytryną i polałam go niewielką ilością oleju. Doprawiłam przyprawami i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach  i szpinakiem z czosnkiem. Smacznego

potrawyregionalne
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 166

Składniki (na dwie porcje) - 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy(...)przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec, - żelazo, które jest składnikiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania