ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:64/401)

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 130

ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą,  naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem

Kuchnia Beaty
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 269

Nieraz robiłam pieczone ziemniaki, w całości i w kawałkach, ale dzisiaj zrobiłam nieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi(...)polej nim ziemniaki. Przykryj naczynie folią aluminiową matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku, a chrupiące i złociste z zewnątrz

Anioszek w kuchni
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 312

natka pietruszki i skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko dwóch naczyń – dużej, głębokiej patelni lub szerokiego rondla, które można wstawić do piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie eintopf, mało mycia! Jeśli jednak Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu(...)potem bardziej apetycznie przypieczone. Posypujemy pozostałym startym serem. Wstawiamy zapiekankę na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180⁰C do zapieczenia i zrumienienia wierzchu, przez 35-45 minut – na ostatnie 8-10 minut warto włączyć termoobieg żeby mocniej przypiec i zarumienić ziemniaki. Podajemy cottage pie od razu, gorącą. Jeśli coś nam zostanie (wątpię! )zakrywamy folią spożywczą, przechowujemy

Karo in the Kitchen
Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 176

mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 186

tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 158

gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa .   Składniki: 6-8 średniej wielkości ziemniaków 2 jajka ugotowane(...)stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Krok 2 Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź. Krok

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 213

gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing. Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa . Składniki: 6-8 średniej wielkości ziemniaków 2 jajka ugotowane(...)stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Krok 2 Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź. Krok

Niedzielny kucharz
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 117

smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku   Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg jest jednak bardzo istotny, gdyż zapewnia chrupkość po upieczeniu . Wsyp do wody ziemniaki i ugotuj do momentu gdy zaczną być miękkie ale jeszcze się(...)ziemniaki , dopraw papryką, białym pieprzem, solą do smaku. Wymieszaj, żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem i przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C z włączonym termoobiegiem (górna i dolna grzałka). Piecz, obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie

Ogrodnik w podróży
Pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki 183

jogurcie i usmażyłam angielski bekon to i tak czułam się znowu jak mała dziewczynka z metalową miską pod nosem i aluminiową łyżką w ręce. Pieczone ziemniaki Składniki: na 4 porcje 1 kg młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska do smaku 200 g zielonego groszku kilka gałązek kopru i liści mięty Ziołowe tzatziki(...)angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków włóż groszek i całość przemieszaj. Usmaż bekon

codojedzenia
Pieczone ziemniaki z kaszanką i kiszoną kapustą 167

miłośników kaszanki ,ale można się tym daniem delektować również poza sezonem grillowym i upiec w piekarniku. 3 duże ziemniaki 300 gram kaszanki 150 gram ugotowanej kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1,5 łyżki majeranku sól i pieprz trochę smalcu do smażenia Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę(...)razem dusimy  ok. 5/10 minut. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie wydrążamy środek ziemniaka zostawiając 0,5 cm od skórki. Miąższ ziemniaków ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy do przygotowanej kaszanki ,wszystko ze sobą mieszamy.(można dodać połowę miąższu ) Przygotowanym nadzieniem faszerujemy ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku

Andzia Pichci
Babka ziemniaczana 176

Przełożyć do dużej miski. Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam małej tortownicy) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 60 minut

Codzienne Gotowanie
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 143

pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika(...)posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną, ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego

Kuchnia Beaty
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 148

starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli cenisz domowe

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 182

starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł Szaszłyk

Niedzielny kucharz
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 435

standardowych naczyniach czy patelniach. Mogłabym to danie nazwać daniem "wrzucanym", bo tylko dorzucałam to co wpadło mi w dłonie. Ziemniaki i marchewki nie obierałam, bo wg mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić(...)kilka minut, u Ciebie może nawet kilka godzin).  Do środku mięsa powciskałam gałązki świeżego rozmarynu, a na wierzch poukładałam gałązki świeżego tymianku. Patelnię przykryłam folią aluminiową i piekłam w nagrzanym piekarniku zaczynając od 150 stopni i zwiększając do 200 ze względu na specyfikę pieczenia w żeliwie. Jeśli pieczesz w innym naczyniu wstaw danie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Blondynka Gotuje