ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:41/401)

pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 215

minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 160

minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

zobacz ich smak
Czwartek: Meksykańskie zapiekane słodkie ziemniaki 193

łyżeczki słodkiej papryki Szczypta kminu rzymskiego 1 łyżka masła 1 łyżeczka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połowy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka(...)znowu podpiekaj nie mieszając. Łącznie piecz około 10 minut. Zdejm kukurydzę z patelni i odstaw do ostygnięcia. Krok 4 Przełóż patelnię na palnik i wyłóż na nią łyżkę masła. Posiekaj drobno cebulę i wysyp na patelnię. Smaż mieszając przez 8-10 minut. Krok 5 Wyciągnij bataty z piekarnika. Przestudź. Następnie łyżką wyjmij miąższ z ziemniaków i przełóż do głebokiej misy

Niedzielny kucharz
Frytki warzywne 116

ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/2 średniego selera 2 łyżki oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki

Danka Pichci
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 234

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej

Ze smakiem i z pasją
Pyry z gzikiem 155

Można również dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypior. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie i łupinach do miękkości. Można również ziemniaki upiec w piekarniku wtedy dokładnie umyte układamy na blaszce i pieczemy ok.1 godzinę, ale  zależy od rodzaju i wielkości ziemniaków. Możemy zawinąć w folię i upiec również podgotowane na grillu

Andzia Pichci
Babka ziemniaczana z serem i szynką 265

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut

My Culinary Art
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 239

Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance(...)rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków

Karo in the Kitchen
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 240

mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy(...)kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Siekane kotlety z kurczaka 138

kurczaka,kolorowe papryki i ser który pod wpływem temperatury fajnie je sklei. Dodatkowym atutem jest to,że nie są one nasączone niepotrzebnym tłuszczem,bo piekłam je w piekarniku. Obok kotletów ułożyłam ćwiartki ziemniaków,które wcześniej polałam oliwą i oprószyłam przyprawami i za jednym zamachem bez stania przy garnkach powstał pyszny obiadek. ok. 250 g filetu z piersi kurczaka(...)starty ser oraz przyprawę do kurczaka,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dłonie nawilżyć i uformować zgrabne kotlety. Kotlety ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 40 minut. Podawać na ciepło np z pieczonymi ziemniaczkami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczona ośmiornica z ziemniakami 89

sałatki. Można też wstawić do pieca. Pieczona ośmiornica jest miękka w środku, a z zewnątrz lekko przypieczona. Ma unikalny smak: coś pomiędzy krewetkami i kalmarem. Doskonale smakuje z kremowymi, upieczonymi ziemniakami. Nasza pieczona ośmiornica powstała na podstawie przepisu z Guidetocroatiablog. Pieczona ośmiornica z ziemniakami Składniki: 1 mrożona ośmiornica 6 ziemniaków 4 małe marchewki 1 cebula 3 ząbki(...)Ziemniaków nie obieraj, pokrój w kostkę. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, dodaj pokrojoną ośmiornicę i czosnek oraz pokrojoną cytrynę. Polej olejem, winem, posyp oregano, posól, popieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z rukolą. Smacznego! Artykuł Pieczona ośmiornica z ziemniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 225

dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka ziemniaczana nienudna 175

Toscana wysmaruj maslem i wyłóż do niej ziemniaki z nasza bazą. Zetrzyj na wierzch parmezan, polej oliwą z oliwek i dodaj listki bazylii. Do piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone udka kurczaka 142

Pieczone udka kurczaka, marynowane w przyprawach, soczyste, podane z dodatkiem puree, pieczonych lub cząstek ziemniaków i buraczkami to obiad, który zawsze się sprawdzi w moim domu. Upały chwilowo odpuściły, można włączyć piekarnik i czekać. To jeden z tradycyjnych, polskich obiadów. Dodatkiem do obiadu może być także świeża sałata z pomidorkami i ogórkiem zielonym, domowym winegretem. Udka kurczaka(...)kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia nagrzewam piekarnik do temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 30 minut. W międzyczasie polewam mięso powstałym sosem. Udka kurczaka podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni