Dzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1(...)mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :)Smacznego
Niezły MłynekUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)kulka mozzarelli (podarta na kawałki) Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiTe ciasteczka powstały wieczorem dosłownie z tego co miałam pod ręką i tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z nich wyjdzie. Jednak po upieczenia byłam
kuchnia doskiPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegodanie warte grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość kaloryczna zatem warto zestawić go z czymś lżejszym. Moja propozycja to trzy rodzaje pieczonych warzyw: cukinia, papryka oraz ziemniak. Taki zestaw obiadowy w ostatecznym podsumowaniu wyszedł całkiem nieźle pod względem bilansu energetycznego Zapraszam Was po super przepis na dorsza w płatkach migdałowych. Dorsz w płatkach migdałowych(...)koloru. Warzywa Najpierw kroję warzywa w mniejszą kostkę i wrzucam do naczynia żaroodpornego (można rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia). Następnie skrapiam je oliwą z oliwek, doprawiam ziołami prowansalskimi i mieszam. Piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Gotowe! Smacznego! Spróbuj także: aromatyczne curry z łososiem i dynią, dorsz w sosie z suszonych pomidorów. Jeśli
Natka PietruszkiDzisiaj mam dla Was fajny sposób na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie(...)zapiekania nie zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie rumiane i miękkie. (piekłam około 20-25 min) polędwiczki wieprzowe w boczku
O kuchni z uczuciemsmażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść(...)czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty
Czerwień i błękitwersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia(...)pokroić na niedużą kostkę, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości
Even Better FoodMarynowana, a następnie pieczona wołowina. Delikatna, miękka, soczysta. Taka właśnie jest moja pieczeń. Było smacznie i Wam również polecam. Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty(...)wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny
O kuchni z uczuciemBataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek, Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą
DefinicjaSmakuBułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszennaSkładniki:500 g mąki pszennej 650125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito1/3 łyżeczki drożdży instantok. 300 ml wodypół łyżeczki soli1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić(...)lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli
UgotujmyTo.plwyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2(...)blasze. Cebulę przekroić na pół, ząbki czosnku lekko zgnieść, ułożyć razem z marchewką. Skropić oliwą, posypać tymiankiem, bazylią, estragonem, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Czosnek i cebulę obrać, włożyć do garnka z marchewkami. Zalać połową bulionu, zmiksować całość na gładki krem. Wlać resztę bulionu, wymieszać, doprawić solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety(...)Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki
Aga w kuchniBatatoloversi to coś dla Was! Ser pleśniowy + figa to połączenie idealne. Do tego batat i żyć nie umierać. Idealne danie na przystawkę lub przekąskę, ale również
Czarnawisienka