Czas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 40 mind Sama nazwa sałatki jest niesamowicie intrygująca, a forma i smak – rewelacyjne. Jeżeli postanowicie zrobić ją sami
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki(...)słodką papryką i solą. Dodać pokrojoną drobno paprykę. Wlać wodę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Marchewka i mięso musi być miękkie. Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pycha! Polać mięso i posypać koperkiem. królik pieczony z marchewką
O kuchni z uczuciemLubicie frytki? Ja uwielbiam, zwłaszcza te wiecie.... ociekające tłuszczem i z naszych polskich ziemniaków ;) Ale co zrobić, gdy chce się odstawić, to, co potencjalnie może nam tylko zaszkodzić? Poszukaj zamiennika! Ja swojego właśnie znalazłam! Po kilku próbach z różnymi warzywami, stwierdzam, że burak i seler to mój nr 1! Składniki na 1 porcję: 4 średniej wielkości buraki 1 łyżka oliwy(...)cieńsze, by szybciej się upiekły. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut rumienimy włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie mieszamy parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podajemy samodzielnie
Kuchnia w czekoladziełyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao(...)składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Tak przygotowane trufle-bajaderki możecie przygotować jako prezent dla bliskich. Są przepyszne w smaku
SMYKWKUCHNIProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru(...)pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego). Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy także rodzynki. Masę wylewamy na przygotowane herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziePulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko(...)każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone w sosie serowym
O kuchni z uczuciemRösti. To był najlepszy z możliwych wyborów. Należę do tych, którzy ziemniaki ukochali sobie w każdej formie i postaci. Na placki czy frytki dwa razy mnie namawiać nie trzeba. Pieczonym w folii, wyjętym prosto z kominka lub ogniska, z solą lawendową i surowym masłem, można mnie spokojnie i pewnie przekupić w (prawie) każdej kwestii. Kartoflanka, purée, pyzy, kopytka(...)środku. Dla pożeracza ziemniaków to kąsek nie lada – bo w podstawowym składzie nie ma nic poza ziemniakami. Do obu sposobów przygotowanie potrzebne są dwie rzeczy – ziemniaki klasy użytkowej A lub C . Do długiego smażenia przyda się nieprzywierająca patelnia z grubym dnem , a w wersji drugiej – patelnia taka, którą możecie w całości wstawić do piekarnika. OPCJA I – Rösti z gotowanych
Karo in the KitchenPyszna, mięciutka karkóweczka delikatnie słodka, aromatyczna. W sam raz na niedzielny obiad. Do ziemniaków, kaszy, makaronu. Dzieciom i Tatowi bardzo posmakowała i na pewno często będzie u nas gościć. 1,5 kg karkówki niecała szklanka soku malinowego 20 dag suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę(...)włożyć pokrojoną karkówkę i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1l wody, 1 szklanka mleka sojowego, sól i pieprz. moda na bio http://modanabio.com/ Placki z cukinii Moje dzieci bardzo(...)pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. 3. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej (nad zlewem) nadmiar wody. Wymieszać. 4. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. 5. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem
MODA NA BIOtemperatura będzie się równomiernie rozkładać w całym naczyniu. Dobrym pomysłem będzie również zrobienie gulaszu w piekarniku – wstawiając garnek do pieca nagrzanego do temperatury około 90-100 stopni. Pamiętaj jednak, że w tym wypadku garnek musi nadawać się do wkładania do piekarnika i nie może mieć jakichkolwiek plastikowych elementów. Jak długo powinien gotować się węgierski gulasz? Czas gotowania tej potrawy(...)postaw na kawałki mięsa, które są lekko poprzerastane tłuszczem. W trakcie smażenia i pieczenia tłuszcz się wytopi i wzbogaci smak dania. Czy bogracz można mrozić? Jak większość dań, także bogracz nadaje się do zamrożenia. W tym wypadku dobrym pomysłem będzie zamrożenie go na etapie przed dodaniem ziemniaków i papryki. Poporcjuj danie, przełóż do pojemniczków lub woreczków, a następnie włóż
okolicepalnika.plmuffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść(...)sól, cukier drobny i waniliowy, proszek do pieczenia i kardamon. Do mokrych składników wsyp połowę wymieszanych składników suchych i krótko zmiksuj. Dosyp drugą połowę i miksuj, aż składniki się połączą (niezbyt długo). Formę do pieczenia babeczek/muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotek). Formę od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez
Delicious PlaceDobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg, smalec 70-100 g, obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka obranych i pokrojonych marchewek, sól 1 płaska łyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso(...)wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego
chleba naszegoSłodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
Lamarida.plłyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia podsmażyć na oliwie. Dodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut. Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą(...)Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką wymieszaną z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć na każdym kawałku dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio
zadanie-gotowanieugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,* 30 g skórki pomarańczowej, 30 g rodzynek, sól Ziemniaki przetrzeć przez sito. Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać(...)dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy zwracać uwagę na napis
królestwo garówPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
BullioPasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić(...)masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut. Smacznego Post Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plZapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki:6-8 podudzi kurczakaokoło 1 kg ziemniaków2-3 marchewki1 duża cebula3/4 szkl oliwy(...)podudzia, osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do oliwki z przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, marchew na talarki, a cebulę w piórka. Na blaszkę wykładamy ziemniaki, marchew i cebulę. Na warzywa kładziemy kurczaka, polewamy oliwką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C, na 60 min. Po 30min odwracamy kurczaka, po 20 min jeszcze
Smaki Edytygotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie o tym daniu. Nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie na niedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba(...)mniejsze kawałki. Krakersy rozdrabniamy według uznania. Mięso doprawiamy, zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w GarnkuPotrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odciskamy ziemniaki. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki. Rada: sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę. Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były(...)pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Gołąbki przed pieczeniem delikatnie podsmażamy, zaczynamy od str. z łączeniem, wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Między gołąbki wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy liśćmi i wkładamy do gorącego piekarnika. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy
Moniki Smakołykicebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej(...)sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają
W Mojej Kuchni Lubięmięsku. Dodatkowo zrobiłam też kilka kulek. Ziemniaki oskrobać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Włożyć ziemniaki do dużej miski, ugładzić powierzchnię. Podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Wyjąć jedną część, do pustego miejsca wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jajko i posiekany koperek. Dłońmi wymieszać masę ziemniaczaną(...)chcecie usmażyć roladki w piekarniku czy w głębokim tłuszczu. 1 sposób – rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć roladki i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Raz trzeba je przewrócić w oleju. Wyłożyć roladki na papierze kuchennym, żeby pozbyć się tłuszczu. 2 sposób – nagrzać piekarnik do 240 C i wstawić roladki na raszkach lub kratce. Piec do momentu aż roladki
Kuchnia Pokoleńgałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości mięsa ). MAJONEZ CYTRYNOWO-MIĘTOWY: Żółtko ucieramy z musztardą(...)mój i domowników gust. Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na stole. W weekend planuję obiad dla rodziny: pieczona polędwicę wołową z ciemnym, aromatycznym sosem, pieczonymi ziemniakami i szparagami. Myślę, że będzie się świetnie komponować
Ostra na Słodkozrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana, to jedno słowo... FALAFEL! Pachnące Bliskim Wschodem kotleciki, choć zwarte, niezbyt suche, chrupiące i pyszne! Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem 150 g ciecierzycy 1 szalotka 2 ząbki(...)Masę zostawiamy na 20 minut a po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy 10 niewielkich kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron lub tez smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. aż do zrumienienia
Dzieje kuchennej WiewióryPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
Bulliobyć nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych(...)łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki
Oryginalny smakmleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk(...)kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy chleb przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik
Marder&Marder ManufactureBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól Sposób przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika
W SMAK