lamusa. Część starych przepisów przetrwała za Oceanem, w Nowym Świecie, gdzie wnuki brytyjskich kolonizatorów do dzisiaj kultywują tradycje dziadów. Chlebowe nadzienie jest jednym z kilku patentów na faszerowanego indyka, pieczonego tradycyjnie z okazji Dnia Dziękczynienia w USA Ćwiczenie z faszerowania Do pomysłu, żeby kurczaka nadziać suchym chlebem przyznają się czarni mieszkańcy południowych stanów, potomkowie niewolników, którzy z czerstwego chleba(...)wtedy lepiej chłonie soki z kurczaka. I wreszcie sprawa pieczenia: pamiętajcie, że nadziewany drób trzeba piec dłużej niż gdy jest bez nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie niedopieczonego kurczaka! Upieczony, faszerowany kurczak musi też dłużej odstać po wyciągnięciu z piekarnika zanim zostanie podany do stołu. Przepis pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzgulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz. Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate . Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów Składniki: 2-3 fenkuły 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku 700ml przecieru(...)warstwy. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia z fenkułem wraz z niezbyt drobno pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodać rozmaryn i tymianek, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Warzywa zamieszać
Codzienne GotowanieWykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki ok. 3-5 minut aż lekko się zaczną rumienić posypujemy odrobiną soli i dorzucamy kiełki oraz cebulę. Całość podsmażamy przez ok 2 minuty na wolnym ogniu. 2. Jajka wbijamy(...)Kruszymy twarożek rozkładając go w miarę równomiernie. Całość zalewamy jajkami z serem. 4. Pomidorki kroimy w plastry i rozkładamy na masie. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu posypujemy obficie szczypiorkiem. Można podawać na gorąco lub po wystygnięciu. Smacznego
vaniliowoczekoladowapaczuszek z ciasta francuskiego (6 paczuszek): 1 arkusz ciasta francuskiego, 30 dag mielonego mięsa, 1 opakowanie warzyw na patelnię (do tego celu staram się nie wybierać warzyw zawierających ziemniaki), pół łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego: Mielone mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju doprawiając sola(...)Sklejam ze sobą przeciwległe rogi kwadratów tak, aby powstały paczuszki. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego Wstawiam paczuszki z ciasta francuskiego do rozgrzanego do 200 o C piekarnika i piekę przez około 15 minut – do momentu zarumienienia ciasta (opcja z termoobiegiem). Paczuszki z ciasta francuskiego gotowe. Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane mielonym mięsem i warzywami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możekakao do przygotowania foremki Przygotowanie: Batata obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie około 15 minut). Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Banana obrać ze skórki. Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki wraz z ugotowanymi(...)zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut, aż ciasto wyrośnie (nie za dużo, ale widocznie). Test suchego patyczka się tu nie sprawdzi... to przecież brownie- najbardziej
Nastoletnie Wypiekanieplastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI(...)jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów. Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut. Upieczone szparagi doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuprzy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać. Gorzką(...)przygotowanej formy nakładać łyżką (najlepiej do lodów) porcje ciasta (ja wypełniam do pełna każdą papilotkę) i posypać po wierzchu resztą posiekanej, gorzkiej czekolady. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez kolejne 13 - 15 minut
Gospodyni MiejskaBardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który(...)piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 h . łopatka wieprzowa pieczona
O kuchni z uczuciemosolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy(...)naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyśrednie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut(...)pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy
les mirabellesBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskinimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się z Bankami Żywności. Może nie tak dosłownie(...)woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskiPieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso(...)oczekiwania Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością oleju przez całą noc, dzięki temu są soczyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie. Dziś udka pieczone z warzywami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty. Udka kurczaka pieczone SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, gotowa mieszanka przypraw do kurczaka, złocista, czosnek granulowany olej PRZYGOTOWANIE: Mięso
Zasmakuj Kuchniuniwersalne składniki które możemy modyfikować według upodobań to kolejna propozycja na pyszny obiad który robi się praktycznie sam. Potrzebujemy ok. 800 gramów warzyw. U mnie przeważały ziemniaki i marchewka. Użyłam 3 średnie ziemniaki mogą być bataty 2 duże marchewki pół średniego selera 1 średnia pietruszka korzeń 1 mała cebula może być por opcjonalnie można dodać cukinię 3 porcje udźca(...)skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem dokładnie mieszamy, wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy przykrycie zmniejszmy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego
Andzia Pichcikrakowskiego Zaczynu z ziemniakami i rozmarynem i tym tropem szłam. Przepis na chleb na drożdżach 850 gram mąki pszennej 1 i 1/2 opakowanie drożdży suszonych 200 gram ziemniaków ( ugotowanych i rozgniecionych widelcem ) 450 ml wody ( chłodnej ) łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku ( obrane i pokrojone w plasterki ) Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam wszystkie pozostałe składniki(...)blat wysypany mąką i kilka razy je po ugniatałam formując bochenek, ponacinałam go ostrym nożem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej bochenek przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne ok. 30 minut do wyrośnięcia aż nagrzał mi się piekarnik ( tylko od dołu ) do 200 C. Wtedy wstawiłam chleb i piekłam go przez godzinę. Po tym czasie otworzyłam piekarnik, przez
Kuchnia na wzgórzuDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskidołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku(...)wyciągamy z piekarnika, owijamy folią aluminiową i zostawiamy w niej na 5 minut. Następnie kroimy na centymetrowe plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Kaczucha jest smaczna, z chrupiącą skórką- moja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową
les mirabellesłyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku lub świeżo tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Umyte ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj je w wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia. Odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę(...)pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyzachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości(...)Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia. Największym powodzeniem cieszyły się babeczki
głodny alergikJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie
kuchnia doski