pół szklanki mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody namaczamy szafran. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę(...)masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem z wodą w której się namaczał) i ugniatamy na gładką
Sezonowy Garneknajdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej masie jest dużo płynu należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna. Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić jak bardzo jest słony(...)wymieszaniu masa jest zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać. Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1,5 godziny. Proporcje na dużą formę 33x23
Kuchcik gotujedoprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą(...)kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w 180oC aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem
Czerwień i błękitoraz minerałów . SKŁADNIKI oliwa truflowa 400g surowego łososia 2-3 łyżeczki kolendry pół pęczka kopru sok z 1/2 cytryny 1-2 marchewki pieprz kolorowy 3-4 ziemniaki(...)cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut
w mojej kuchniudało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy(...)Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki w piekarnikuplacki
Bon Appetit Małgorzatykostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy(...)dużej blaszce ( u mnie cazuela ) polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Cazuela znów podbiła moje serce
Malinowe Pocałunkimleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki(...)lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem
Kulinarny karnet Christopherapieczone ziemniaki. Z każdego obiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna. Jej głównym składnikiem są ziemniaki(...)mleka (u mnie migdałowe) drobny makaron (u mnie to był bezglutenowy) koperek/pietruszka Przygotowanie: Połowę ziemniaków wyszorować, pokroić na ćwiartki, wymieszać z oliwą i tymiankiem. Upiec za lekko złoty kolor (50-60 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C). Resztę ziemniaków i warzyw obrać, i pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku zeszklić (podsmażyć przez 3-4 minuty) posiekaną
greenscarfprzyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierz (dynię Hokkaido się nie obiera), wszystkie warzywa oczyść, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, olejem, solą i przyprawami. Mięso(...)delikatnie wybranym tłuszczem (ja użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut. Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego nie pieczemy potrawy
Zdrowie na języku :Pusuwamy twardy głąb. Pozostałe warzywa obieramy, cebulę kroimy na ćwiartki, marchewkę i ziemniaki w plastry. W dużym naczyniu polewamy naczynia olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut pod przykryciem, a następnie mieszamy i pieczemy bez przykrycia przez około 10-15 minut albo do zarumienienia się warzyw(...)czas mieszając. Podajemy jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Ja uwielbiam podjadać te warzywa w ciągu dnia, na zimno Smacznego! Warzywa gotowe do wstawienia do piekarnika Upieczone warzywa z fenkułem Artykuł Koper włoski pieczony pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pldodajemy whisky i świeżo zaparzone espresso, mieszamy i odstawiamy 5. Po ok 30 minutach wyjmujemy pieczeń, smarujemy wierzch sosem BBQ, pieczemy kolejny 30 minut aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65 stopni 6. Podajemy z pozostałym sosem, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub pure ziemniaczanym
Słodki Kompromisnatłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut w temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść. Dodać miód, czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek(...)minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowaniekulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt typu greckiego Dodatkowo: ziemniaki burak papryka czerwona wędzona oregano oliwa Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dynię i marchewki ścieram na tarce na większych oczkach, wrzucam na rozgrzany olej. Brokuła gotuję. Ziemniaki i buraka również podgotowałam, pokroiłam, oprószyłam papryką, oregano i solą. Zapiekłam w piekarniku w 200 stopniach jakieś 20 minut. Jak marchewka i dynia
kruche babeczkikroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu(...)najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy) Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć
Bon Appetit Małgorzaty