ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy(...)godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO
Taste Of My Dayszklanki śmietanki 12% Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam, wlewam bulion i duszę(...)przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn, dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę wędzoną, sól, pieprz. Podaję na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną bądź jęczmienną. SMACZNEGO! * jeśli nie masz wędzonej papryki
W kuchni Karmel-itkiPaprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami
Ratunku obiadSkładniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki
Mango PapajaDziś proponuję danie obiadowe, z rodzaju tych, które robią się praktycznie same. Schabowe pieczone w pysznym sosie na bazie pomidorów z cukinią z pewnością sprawdzą się na leniwy obiad dla całej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli(...)dodaj pomidory i cukinie wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz 90 minut, po czym podawaj z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! English version Pork chop cacciatore (4 servings) Ingredients: 4 celery sticks, washed and cut in chunks 3 large carrots, peeled and cut in chunks
karmelowyząbek czosnku rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą(...)czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj
Mango Papajamięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 C , przykryć naczynie i piec jeszcze godzinę. Sos zlać z mięsa i wlać do garnuszka, mąkę(...)trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można podać pokrojone w plastry i oblane sosem, lub na obiad do ziemniaków czy kaszy. Wyszło rewelacyjne, kruche cudne mięsko. Smacznego
Kuchnia PokoleńZiemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek mleka. Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być za suche.Polałam nim warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika(...)około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie
potrawyregionalnełyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i uformować okręgi (grubość około 1 cm, a średnica około 6 cm). Pozostałą masę(...)cukierniczego i porobić- dosyć ciasno, inaczej jajko wypłynie- 'kleksy' na krawędzi okręgu. Do środka ostrożnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryczką chili i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 18-20 minut. Gotową miseczkę posypać świeżym koprem. Dodatkowo: Masło klarowane podgrzać, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć do delikatnego zarumienienia. Polać warzywa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć(...)momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego. Poczekać aż się trochę zarumieni. Podawać z papryczką chilli. Smacznego
MarciochaKucharzymiseczki wrzucić pokruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłaą wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia(...)wyszło 12 sztuk. Przełożyć na posmarowaną olejem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Wstawić do piekarnika po środku, a na niższą półkę wlać 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 190 stopni C przez ok. 25 -30 minut
Gosia gotujewyrabiaj ręcznie rozciągają i składając je w misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto(...)przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówce Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb
Proste Potrawymielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę(...)miseczce mieszamy przyprawy, sok z połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką z dna. Kiedy mięso i ziemniaki dojdą wyciągamy z piekarnika. Zaraz po włożeniu brytfanki
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący
Marta Gotujezapieczone pyszności Przepis na ziemniaki Pommes Anna znajdziecie tutaj. W roli surówki wystąpiła u nas zwykła tarta marchewka z jabłkami, której słodycz świetnie komponowała się z wytrawnym nadzieniem z kurczaka. Wypróbuj też innych sprawdzonych dań na wystawny obiad: Pieczona kaczka z jabłkami Pieczona gęś, faszerowana kaszą i grzybami Kurczak w cytrusach z ziemniakami hasselback Kurczak faszerowany wątróbką Składniki(...)zewnątrz podczas pieczenia. Krok 6 Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz w następujący sposób: najpierw przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniż temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne pół godziny . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij kurczaka z pieca i polej wytopionym sosem, następnie przewróć tuszkę na bok i wstaw do piekarnika na 15 minut
Niedzielny kucharz