ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:237/401)

TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM 242

majonezu i dokładnie mieszamy.  ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente (około 3 minuty). Dokładnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy rozkładając na papierowych ręcznikach(...)natłuszczonej formy, posypujemy suszonym tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i delikatnie mieszamy dłońmi. Posypujemy parmezanem i jeszcze raz krótko mieszamy. wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia przekładamy talarki na drugą stronę.  Podajemy z dipem majonezowym

cool and minty
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 167

wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut. Następnie pod przykryciem  (wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)  przez 2 godziny w temp.180 stopni. Kaczkę co jakiś czas przekręcałam i polewałam wytapiającym się sosem. Jeżeli będziecie piec większą kaczkę, to wydłużcie czas pieczenia. W miseczce wymieszałam  składniki na glazurę. Możecie(...)odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystać  do podsmażania np.kluseczek kładzionych, makaronu lub ziemniaków. Chociaż po połączeniu go z naszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu. Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę. Można wtedy już piec ją bez przykrycia.  Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona.   Pokroiłam kaczkę

potrawyregionalne
Fit frytki z batatów 165

tradycyjnych ziemniaków. Posiadają niski indeks glikemiczny.  W połączeniu z mieszanką ziół, tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania: Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut(...)nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 128

ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać(...)sezamem albo po wyjęciu z piekarnika

Corner With Recipes
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 143

marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie  i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli(...)cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 391

czerniały. Teraz nie obserwuję tego problemu. Czyżby zmodyfikowano ziemniaki, by nie ulegały utlenieniu? ) 5. Przelać powoli masę ziemniaczaną na blachę. Trzeba uważać, aby nie przesuwać skwarków, bo w przeciwnym razie znajdą się one w tylko dwóch kawałkach. Najlepiej najpierw przekładać masę łyżką i przykrywać skwarki, a potem wylać resztę. 6. Piec ok. godziny (w niektórych kuchenkach nawet 1,5, choć(...)zależy od grubości ciasta) w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku. Po ok. kwadransie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną 178

cienkie paseczki Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować) Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie(...)naczynia). Naczynie przykrywamy Wkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym serem Można podać z ketchupem, można zrobić sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w sosie pieprzowym 194

I kolejny przepis na kurczaka!Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony w glazurze 266

Kurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część(...)glazury.Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury. Pozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka

Gospodyni Miejska
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 303

Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree.Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia(...)wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski

bastalena
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 195

zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby*- 0,5 szklanki śmietanki 30%- 2 ząbki czosnku- pół pęczka(...)czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby.3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczę pieczone. BLW na obiad. 148

dobrego kurczaka nie było trudno. To miasto sprawiło, że na długo musiałam zapomnieć o wymarzonej pieczonej skórce. Do czasu, aż pojawił się nasz zagrodowy. Niewielki, pachnący i taki w sam raz. Mój Dziubas zjadł go w 14 miesiącu swego życia. Jest to pieczone mięso, bez soli, z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli wasze maluchy dobrze tolerują pieczyste, możecie(...)bądź kaszę jaglaną, pieczone bataty, czy zwykłe ziemniaki upieczone w skórce. Surówka pasuje tutaj w zasadzie każda. Wszystko zależy od Waszego widzi mi się na dany dzień. W tym tkwi piękno pieczonego kurczaka. We wszystkim mu dobrze. Polecam Wam też inne formy kurczaka Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad.   Kurczak zagrodowy, pieczony w całości

Krupeczki
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 185

 Ci, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i

Ostra na Słodko
DIETA SMACZNIE DOPASOWANA + PRZEPISY 127

mojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja

Kuchnia MagdaLeny
DIETA SMACZNIE DOPASOWANA + PRZEPISY 127

mojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania